Храни с антиоксиданти за добро зрение

Намалява се рискът от макулна дегенерация и катаракта
11 окт 2012 08:26,
0
Храни с антиоксиданти за добро зрение
източник: Reuters

С напредването на възрастта зрението отслабва и се появяват различни заболявания на зрителния апарат, като макулна дегенерация и катаракта. Те често могат да доведат до сериозни нарушения и слепота. Промените могат да се предотвратят с подобряване начина на живот, спорт и спазването на добър хранителен режим.

Препоръчителен е приемът на храни, богати на антиоксиданти. Това са главно тъмно и ярко зелените и сини плодове и зеленчуци, като броколи, спанак, зеле, боровинки, цитрусови плодове и др. Антиоксидантите намаляват действието на свободните радикали и предпазват очите от заболявания, свързани с остаряването.
 
Лутеинът е един от най-известните антиоксиданти. Той се намира в тъмнозелените листни зеленчуци, като спанак и зеле, както и в сладката царевица, грах и броколи.
 
От значение за доброто зрение е набавянето на витамин А. Той се съдържа в оранжево-жълтите зеленчуци, като моркови и тиква. Плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С също са мощен антиоксидант.
 
При наличието на сърдечносъдови заболявания, диабет и катаракта и възрастова макулна дегенерация приемът на храни, богати на витамини, минерали, протеини, омега-3 мастни киселини и лутеин е от изключителна полза за подобряване здравето на очите, смятат специалисти.
 
Освен плодове и зеленчуци, е препоръчителна и консумацията на пълнозърнести храни и зърнени култури. 100% пълнозърнестият хляб е с ниско съдържание на рафинирано брашно и наситени мазнини, които често са причина за появата на проблеми със зрението.
 
Препоръчително е да се избягва приемът на наситените мазнини, съдържащи се в червените меса и млечни продукти. Те могат да повишат риска от дегенерация на макулата. Протеините могат да се набавят и от други източници като риба, ядки, бобови растения и яйца.
 
Прекомерният прием на сол също е вреден за очите и може да доведе до образуването на катаракта или т.нар. "перде". Това е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране, а с течение на времето се затруднява и разпознаването на лица и предмети. Обикновено се засяга зрението надалеч и често е налична повишена чувствителност към ярката светлина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари