Откриха гени, свързани с холестерола

Увеличават се възможностите за разработване на нови лекарства
Обновена: 17 окт 2012 13:37 | 17 окт 2012 13:37,
0
Откриха гени, свързани с холестерола
източник: Reuters

21 нови гени, които имат връзка с холестерола, откриха учени. 

 
За целите на изследването са анализирани генетичните мутации на над 90 хил. души.
 
Учените идентифицират генетичните вариации, които са свързани с промени в стойностите на “добрия“ HDL и „лошия“ LDL холестерол. Сред основните им открития са, че някои варианти е по-вероятно да се появяват при мъжете, а други - при жените. 
 
Смята се, че новите констатации разширяват възможностите за разработване на нови медикаменти и методи на лечение на сърдечносъдови заболявани заради висок холестерол, коментират експерти.
 
Поддържането на ниско ниво на “лош“ LDL и високо на “добър“ HDL холестерол редуцира риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитие на стенокардия, подчертават експерти.
 
Около 20% от хората с високи нива на LDL холестерол са устойчиви на статини – лекарства, които помагат за забавяне развитието на атеросклероза.
 
Изследването предоставя ценна информация за гените ни, които потенциално могат да ни помогнат в борбата със сърдечносъдовите заболявания, смята д-р Хелене Уилсън от Британската фондация за сърдечни заболявания. 
 
Засилва се значението на дешифрирането на генетичния код, което позволява да се проучат нови възможности за по-целенасочени и съвременни лекарства и терапии, допълва специалистът. Затова изследванията по темата продължават. 
 
Резултатите са отразени в сп. American Journal of Human Genetics.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари