Медицинските изделия влизат в електронен регистър

Целта е да се ограничат спекулациите с цените на медицинските изделия
Обновена: 29 окт 2012 16:22 | 29 окт 2012 16:22,
1
Медицинските изделия влизат в електронен регистър
източник: Reuters

Електронен регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, започва да функционира от 1 януари 2013 г. 

Целта е да се повиши прозрачността и контрола при осигуряването на медицински изделия, както и рязко ограничение на възможностите за спекулации с техните цени, поясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 
 
Проектът за създаване на електронна база данни на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, е на стойност 149 хил. лв. и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. 
 
Регистърът ще съдържа информация за производителите, вносителите и дистрибуторите, технически характеристики, вид и продажна цена на всички медицински изделия, заплащани от НЗОК, Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, лечебни заведения за болнична помощ.
 
Към момента те са 137 000 и включват импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др. Дава се възможност и за анализ, планиране, прогнозиране на потреблението на медицинските изделия.  
 
Списъкът ще бъде публикуван на интернет страницата на Изпълнителната агенция на лекарствата. Той ще бъде общодостъпен, с изключение на определена търговска информация. Продажната цена на медицинското изделие, посочена от самия заявител, е достъпна единствено за оторизираните институции. Ако цените, предлагани от различните заявители, са публични, е възможно договаряне и наддаване на цените, което се цели да бъде избегнато, разясни Весела Будинова от Изпълнителната агенция по лекарствата. 
 
До края на годината предстоят тествания на електронната система. „По-късно се надявам, че и пациентите ще имат достъп до информация за цените и техническите характеристики на медицинските изделия.“, уточни Десислава Атанасова. 
 
Стойностите, до които изделията се плащат с обществени средства, се определят по различен начин, в зависимост от институцията, която ги финансира. Дадена е възможност на НЗОК занапред да договаря отстъпки в цените на медицинските изделия, допълни здравният министър Десислава Атанасова. 
 
Според нормативни промени медицински изделия могат да се закупуват само от болнични аптеки. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Публичен списък, на който най-важното съдържание не е публично - преливаме от пусто в празно, само и само да не засегнем интересите на фармацевтичната мафия.