Безработицата увеличава риска от инфаркт

Виновен е стресът, смятат учени
Обновена: 22 ное 2012 14:36 | 22 ное 2012 14:36,
2
Безработицата увеличава риска от инфаркт
източник: Reuters

Липсата на работа повишава риска от инфаркт. 

Безработицата е също толкова значим рисков фактор за сърдечни проблеми, колкото и тютюнопушенето, показва американско проучване сред повече от 13 000 души на възраст между 50 до 75 години. 
 
Рискът от инфаркт се увеличава с 1/4 през първата година след загубата на работното място и постепенно се повишава при последващи уволнения или съкращения, сочат резултатите.
 
Връзката не се открива при хората, които отказват да работят доброволно, подчертават учените. 
 
Изследователите предполагат, че стресът е причина за повишената опасност от сърдечносъдов инцидент.
 
Предишни проучвания показват, че стресът на работното място също може да увеличи риска от получаването на сърдечен удар. 
 
Според Британската сърдечна фондация стресът сам по себе си не е пряка причина за сърдечносъдови заболявания, въпреки че може да допринесе за повишаване на нивото на риска. 
 
Експерти смятат, че загубата на работно място има обаче по-силен ефект, отколкото напрегнатата работа.
 
Новото проучване на университета „Дюк“ в Северна Каролина отчита 1000 случая на инфаркт сред 13 451 участници в рамките на 20-годишен период.
 
Когато изследователите анализират с какви събития конкретно е свързан сърдечния инцидент, те откриват редица тенденции.
 
Според констатациите на изследователския екип, с повишен риск от сърдечен удар са мъжете и жените, които пушат и са с наднормено тегло и липса на физическа активност. Той е по-висок с напредване на възрастта, наличие на високо кръвно налягане или диабет. 
 
След отчитането на тези сърдечносъдови рискови фактори, изследователите установяват, че загубата на работа също е свързана с опасност от сърдечен удар.
 
Инфарктите са значително по-чести (27%) сред хората, които наскоро са загубили работата си, независимо от вида на професията.
 
Ефектът е кумулативен - рискът от сърдечен удар се покачва с 2/3 (63%) при загубилите четири или повече работни места.
 
При пушачите рискът се повишава почти наполовина, с 44%.
 
Все още не е изяснено как стресът влияе на сърдечносъдовия риск. Затова проучванията по темата продължават, уточняват учените. 
 
Има различни варианти да се справим със стреса, за да сведем до минимум последиците от него. Редовните физически упражнения, например, са начин за намаляване на нивата на стрес, отбелязва д-р Дона Арнет от Американската сърдечна асоциация.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Archives of Internal Medicine.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виновен е Борисов
1
0
 
3
 
! Отговори
vaai преди 11 години
A sega de! Az kato sam zavarshil student i tarsia rabota, znachi li che riska mi za sardechna ataka e po-visok otkolkoto predi dva meseza kogato oste ucheh? :D