Лекари зоват: Дянков, ходи си!

БЛС каза "не" на рамковия договор да следващата година
Обновена: 15 дек 2012 14:01 | 15 дек 2012 14:01,
103
Лекари зоват: Дянков, ходи си!
Цветан Райчинов. Снимка: архив Булфото

Българският лекарски съюз гласува против предложения Национален рамков договор за следващата година и излязоха на символичен протест в Пловдив.

От 224-ма делегати, едва 27 са подкрепили рамковия договор, а 15 са се въздържали. От съсловната организация не са съгласни парите за здравни вноски, да се пренасочват в други сектори. Според тях от здравеопазването за последните три години са отклонени 2 милиарда лева.

"Не може финансовият министър да прехвърля здравни вноски за сектори, за които сметне за добре, предложението е да бъде освободен финансовият министър Дянков, за да има ред в системата”, заяви пред журналисти шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Лекарите гласуваха две декларации. В едната настояват за оставката на Дянков, а в другата се обявиха срещу "одържавяването и политизирането на Здравната каса".

"Управляващите да приемат този акт на неподписване като жълт картон за това, че се явява като един провал на политиката на управляващите в системата на здравеопазването”, каза пред Dnes.bg д-р Димитър Ленков, член на БЛС.

Според лекарите, няма вариант рамковият договор да бъде подписан.

"Няма как да се подпише и няма как да се свика нов национален събор, а и Нова година нямаме намерение да я караме на събор”, заяви още д-р Райчинов.

Лекарите са категорични, че финансирането във всички сектори на здравеопазването е недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
14
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Аз съм против лекарското съсловие да разполага с парите от здравните вноски! Корупцията там е най-висока и 95% са най-нагли изнудвачи и измамници! Крайно време е да бъдат плеснати през крадливите ръчички! Ако влязат чужди лекари в държавата - българските ги забравям на секундата!
68
12
 
15
 
! Отговори
мм преди 11 години
Аз пък искам оставката на този оял се дебелак от снимката.Райчинов отивай си! Не ни трябват хора с пропаднал морал да ми казват кой ще е министър и кой не. Този си правеше преди години 4ки с друг един доктор и жените им и накрая си рамениха жените.Пропаднал и алчен субект , няма да налага на обществото мнението си.Не се накрадоха докторите!
67
14
 
10
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Е,това е мафията. Лекарска или не. но си е мафия.Няма коментар за ниските заплати на някои категории лекари , няма коментарии за пациентите,няма коментарии за болниците от провинцията,няма коментарии за техниката и обстановката в болницитеИма мнение на, АЗ СЪМ или НИЕ СМЕ.МАФИЯ без която не можете.Алексей Петрвоци.
66
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен"ЩЕ ХОДИМ НА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА !"Хахахахаха те тебе чакат в чужбина...виж колко болни българи върнаха от Гърция само тази година...***.Вместо да кажеш едно човешко "благодаря" на хората,които те лекуват въпреки безпаричието и оскъдицата.
65
3
 
26
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
И спешните прегледи ще са в чужбина, и детето ти като се разболее ще ходиш до чужбина, и възрастните ти родители ще ги возиш до чужбина. Абе я нах-добре всички да се изнасяме в чуждбина и да оставим на мира нашите политици, какво само им се пречкаме.
64
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма страшно ,...по-добре ще стане ,ако и лекарите заминат от Бе-гетото ,..ЩЕ ХОДИМ НА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА !Винаги в света когато се образува дупка ,то тя бързо се запълва ,...празно няма !
63
1
 
5
 
! Отговори
Djankov преди 11 години
Държавата плаща средно по 19.20 на всяко осигурено от нея лице, а бизнесът средно по 50 лева. Осигурени от бизнеса са 2.1 млн. души, а от държавата - 4.5 млн. души. В същото време 65% от разходите на НЗОК са за осигуряваните от държавата, посочи Димитров.Той коментира, че от няколко година държавата внася в НЗОК 941 млн. лева за категориите, които тя осигурява като деца и пенсионери. През този период средният осигурителен доход се е увеличил с 40%, а средната пенсия с 30 на сто.
62
3
 
12
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
Ето и още за кражбите от сегашните само за здравното ведомство и здравна каса, която си е чист ***, точеща нашите пари:Колко са откраднатите пари- В съответствие с разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, от 2000 г. до сега, в БНБ е постъпил резерв на НЗОК в размер на 2,101 млрд. лева. От него за покриване на дефицити на здравната каса в периода 2004 - 2007 г., са изтеглени 819 млн., като в наличност следва да има 1,282 млрд. лева;- 325,5 млн. лева са бюджетните излишъци на НЗОК през 2001-2003 г., които като пари от здравни осигуровки също е следвало да отидат в резерва;- 934,5 млн. лева са натрупани през 2009 и 2010 г., в резултат на увеличението на здравната вноска от 6 на 8%.- Общата сума на незаконно трансферираните средства е 440 млн. лева - 340 млн. през 2010 и 100 млн. през 2011 г.- Като назаконно отклонени от бюджета на касата следва да считат и 100 млн., взети през 2011 г. за покриване на някакви неизплатени задължения на касата за 2010 г. Такива задължения не е могло да има, тъй като през 2010 г. касата не е имала бюджетен дефицит. Напротив, имало е излишък от 531,8 млн. лева.- През 2011 г. е извършен още един скрит незаконен трансфер, като лечението на злокачествените заболявания и на бъбречната недостатъчност с диализно лечение, заплащано до предходната година от бюджета на МЗ, е било прехвърлено на касата. Така пари от бюджета на МЗ, предназначени за здраве, са могли да бъдат използвани за други цели.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До IVOКолко успешмо държавата, в лицето на политиците, успява да ни настройва един срещу друг. Разделяй и владей!
60
14
 
7
 
! Отговори
IVO преди 11 години
NESHTASTNICI SEGA DIANKOV VI VINOVEN OT VSIAKA MAKA ZABOGATIAVATE I VIE STE KATO SADII I PROKYRORI
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До just meЕто, че подкрепяш моята теза, че вината е на политиците. А когато казваш, че е създадена при друго правителство, колко сериозно е това, значи старите бяха лоши(в даденият случай СДС), а ние сме добри,но не искаме да променяме лошото създадено от тях. Несериозно е. Тази система действа и на други места по света, въпроса е по какъв начин я прилагаме тук и ако има слабости, които произхождат от чисто национални особености защо не ги променяме.
58
2
 
22
 
! Отговори
just me преди 11 години
До 60- Да добавя, че здравната каса беше създадена с дейното участие на Лекарската гилдия с ясното съзнание, какви ще са последствията. И 3 милиарда отгоре да им дадат кой мислиш, че ще ги вземе ?!?!?! Обикновенните лекари като мене, работещи в малки западащи градчета или лекарите/фелдшерите по селата .... Хората в провинцията са толкова бедни, че сърце не ни дава дори таксата да им взимаме определа по закон.. Я някой да провери имотното състояние на така наречените делегати....
57
8
 
18
 
! Отговори
444 преди 11 години
Тоя е толкова нагъл,Дянков....непрекъснато го плюва народа,а тоя мисли,че дъжд го вали...грозно,недоностче повръща ми се като те гледам,МАХАЙ СЕ
56
0
 
20
 
! Отговори
just me преди 11 години
До 60 - Няма правила и закони, които да надвият човешката природа... А Здравната каса беше създадена да крадат както лекари така и политици.... 90% от фирмите за които знам че са участвали в "честни" търгове за доставки на консумативи са на политици или гравитират около определени политически кръгове. Илюзия е да си мислиш, че краденето става без активно участие на политическият елит в България..... и тази същата каса е създадена при друго правителство.. не че и това не си взима дела....
55
6
 
13
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Какво всъщност щеше да стане , ако през последните три години , тези два милиарда лева бяха отишли при лекарите???Или ние ще обеднееме с тези пари , а лекарите ще забогатеят?Ами хванете се и направете ЗДРАВНАТА реформа,а не само искайте пари. Достатъчно искате от нас , пациентите.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До just meОк, при това положение кой носи вината, лекарите или управляващите, които създават правилата. Имаме хубава поговорка "Не е луд тоя, който яде злника, а тоя, който му го дава". Лекарите гонят своите права, а държавата е тази, която задава правилата, но за нея е по-добре да няма такива.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От 224-*** делегати, едва 27 са подкрепили рамковия договор, а 15 са се въздържали. От съсловната организация не са съгласни парите за здравни вноски, да се пренасочват в други сектори. Според тях от здравеопазването за последните три години са отклонени 2 милиарда лева."
52
1
 
25
 
! Отговори
just me преди 11 години
Здравната каса в този и вид е направена само, за да се краде от нея. Работя в системата и съм се нагледал на неща от които ще ви настръхнат косите... Болниците често са на червено не, защото не им стигат парите, а защото поръчките за консумативи са направо престъпни.... Няма да споменавам, че конкурсите за доставки на консумативи са пълен фалш....
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДА ЗОВЕ
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До прав съмДо дубайски хотел не си ходил, но твърдищ, че лекарите взимат много. Да, има група лекари с високи заплати и в огромната им част те са заслужени, това, че стандарта на голяма част от българите е нисък не е техен проблем. Ако не получат достойно заплащане за труда си тук, то те могат да го получат навън, много го направиха, а други съвместяват. Познай как е положението с анестиолозите тук и колко от тях пътуват редовно в чуждбина за допълнителни средства.