Как се развива диабет тип I?

Или какво е антигенна мимикрия
5 фев 2013 16:54,
5
Как се развива диабет тип I?
Снимка: Reuters

Диабет тип I е вторият по честота вид диабет, заемащ 8 – 10% от болестността от захарна болест. Характерното му протичане и патогенеза са го обособили като отделна форма на диабет, често наричана ювенилна (детска).

 Подлежащият патофизиологичен дефект е автоимунното унищожаване на бета-клетките в панкреаса, които секретират инсулин. След като завърши това унищожаване, болният изпада в състояние на абсолютен инсулинов дефицит. Водеща е хипотезата, че автоимунната атака се отключва от инфекциозни причинители по механизма на антигенната мимикрия. Това означава, че въпросните причинители - вируси или бактерии, носят на повърхността си белтъци, които организмът разпознава и неутрализира чрез изработването на антитела. Тези белтъци, обаче, са структурно сходни с белтъците по мембраните на панкреасните клетки, поради което антителата се свързват към тях и увреждат бета-клетките.
 
Макар че въпросните причинители не са били идентифицирани със сигурност, хипотезата се ползва с широка подкрепа тъй като обяснява много от характеристиките на диабет тип I – внезапното му начало, което най-често е още в детска възраст и защо състоянието възниква само при ограничена част от населението, а не в цялата човешка популация. Последното обстоятелство се обяснява с това, че при засегнатите се наблюдава генетично предопределено сходство между патогенните и панкреасните антигени (въпросните белтъци), докато при незасегнатите няма такова подобие. Затова, въпреки че причинителят е повсеместно разпространен, само част от населението развива диабет тип I.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като няма идентифицирани причинители, си остава само хипотеза.
4
9
 
32
 
! Отговори
mlekarq преди 11 години
Az sum MLEKARQ
3
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pulni gluposti... po dobre ne pishete nisto ot kolkoto da zablujdavate horata s gluposti
2
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Развих такъв тип диабет след тежка пневмония, именно по същия начин ми обясниха че се е получило "автоимунно".
1
12
 
35
 
! Отговори
МиМ преди 11 години
Причинител номер 1 - ваксините.... Няма друго обяснение.