Нарушението на сърдечните клапи може да е генетично обусловено!?

Подозрение буди родовата им съсредоточеност
11 фев 2013 17:20,
1
Нарушението на сърдечните клапи може да е генетично обусловено!?
Снимка: Reuters

Една от формите на гена за липопротен А е свързана с повишен риск от калцификация на сърдечните клапи и аортна стеноза, твърдят американски изследователи. Това означава, че тези състояния имат и наследствен фактор.

 
Хората с определена мутация в ген, означаван като LPA, са изложени на 3 – 6 пъти по-висок риск от калцификация на аортната клапа, в зависимост от това дали имат едно или две копия от дефектния ген, твърдят изследователи от Университетската болница Джонс Хопкинс.
 
Изследователите поясняват, че въпреки, че много от случаите на аортна стеноза и клапна калцификация са родово съсредоточени, генетичните предпоставки за това са слабо проучени. С цел изясняване на евентуалната наследственост на състоянието, те провеждат двуетапно проучване. През първия етап те събират генетични и томографски данни от 6942 доброволци, които дават съгласието си личните им данни да бъдат използвани за целите на изследването.
 
Анализът на големия обем клинични и генетични данни, разкрива мутацията, която изглежда статистически най-силно свързана със заболяването. Връзката е потвърдена през втората фаза на проучването. Както може да се очаква, мутацията е свързана и с по-висока честота на сърдечни инциденти, операции и поставяне на изкуствени клапи.
 
Дефектният липопротеин А е отговорен и за повишаването на нивата на мастни вещества в кръвта, което до голяма степен обяснява връзката между мутацията и сърдечните заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекува ли се дефектния Липопротеин А ?