За денталната имплантология

Интервю с д-р Бранимир Кирилов
20 фев 2013 12:11,
3
За денталната имплантология
Снимка: Reuters

Д-р Бранимир Кирилов е лекар по дентална медицина. Завършва специалност Дентална медицина на Медицински университет – София през 1998 г. През 2003 г. придобива специалност по орална хирургия.

Завършил е успешно множество квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти. Професионалните му интереси са съсредоточени в областта на имплантологията, оралната хирургия и Pillar процедурите.
 
Кога е показано поставянето на имплант? Какви са противопоказанията и съображенията, които трябва да се имат предвид?
 
Показание за лечение с дентални импланти са всички случаи на липсващи зъби – от единични загуби, през групови, до тотално обеззъбени пациенти. Противопоказанията могат да бъдат локални и общи.
Локални противопоказания са различните изменения в устната кухина – както на устната лигавица, така и на челюстните кости. Те могат да бъдат относителни и абсолютни. Общите противопоказания също се разделят на относителни и абсолютни. Общи противопоказания са различните обменни, автоимунни и злокачествени заболявания, т.е. това са състояния, които повлияват общото здравословно състояние и имат отношение към локалния имунитет и здравето на тъканите в устата.
 
Бих посъветвал пациентите да направят консултация със специалист в тази област, който съвсем точно преценява показанията и противопоказанията и дали те могат да бъдат преодолени, т.е. дали са относителни или абсолютни. Най-широко разпространеният мит сред пациентите е, че малкото количество челюстна кост е абсолютно противопоказание за имплант. Той нерядко е подхранван и от стоматолозите, тъй като все още броят на специалистите, които могат да проведат лечение, е доста нисък. В момента под 10% от зъболекарите в България работят с дентални импланти. В денталната медицина вече са налични редица техники, чрез които се разрешава проблемът с недостига на кост. От абсолютно противопоказание преди 20 – 25 години това състояние вече е относително противопоказание и на практика постепенно отпада поради възможностите за създаване на кост тамq където тя е в недостатъчно количество.
 
Колко време и посещения изисква самото имплантиране?
 
Случаите варират от единични липсващи зъби до тотално обеззъбяване на челюстите. В първия случай лечението може да продължи 2 – 3 месеца, а във втория – 2 – 3 години, тъй като се налага създаване на достатъчно количество кост и моделиране на меките тъкани, така че да се осигури устойчивост на имплантите за продължителен период от време. Всичко зависи от индивидуалните особености на пациента и се определя от специалист за всеки отделен случай.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имплантите може да стават по-модерни и рутинни за слагане, но по-евтини не стават.
1
0
 
1
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
Тук никой не пише :)