Разрешиха ново лекарство за постменопауза

Медикаментът съдържа оспемифен
5 мар 2013 14:08,
0
Разрешиха ново лекарство за постменопауза
Източник: Reuters

Американската Администрация за храни и лекарства одобри Оspera (оспемифен) за лечение на умерена до тежка диспарения – симптом на вулвовагинална атрофия, който причинява болка по време на секс при жени в менопауза.

 Диспаренията се дължи на понижението на естрогените, настъпващо по време на менопауза. Вследствие на недостига на естрогени, вагиналната лигавица атрофира. Състоянието причинява силен дискомфорт по време на секс.
 
Около 32 милиона жени в САЩ страдат от вулвовагинална атрофия, като болката по време на секс е най-честото оплакване.
 
Оспемифен е естрогенов агонист, което означава, че той възпроизвежда физиологичните ефекти на естрогените. Това се отнася и за вагиналните тъкани, които стават по-плътни и по-устойчиви на механични въздействия. Оспемифен се приема веднъж дневно под формата на таблетка с храна.
 
Според Виктория Кусяк, заместник директор в Отдела за оценка на лекарствата към Администрацията за храни и лекарства, новото лекарство най-после ще донесе облекчение на милионите жени, страдащи от диспарения.
 
Ефикасността на Оspera е оценена в три клинични проучвания, включващи общо 1889 участнички. Във всяко от проучванията, участничките са разпределени да получават плацебо или медикамента на случаен принцип. Първите две проучвания оценяват ефикасността на Оspera. Те показват, че след 12-седмично лечение, пациентките, приемали Оspera, демонстрират значително подобрение и изпитват много по-малка и много по-слаба симптоматика, в сравнение с плацебо групата.
 
Третото проучване се фокусира върху безопасността на оспемифен. То показва, че той повишава риска от рак на ендометриума и тромботичен или хеморагичен инсулт, но с много малко и в много по-малка степен в сравнение с естрогеновата терапия. Най-честите странични ефекти, наблюдавани по време на клиничните проучвания, са: мускулни спазми, обилно изпотяване, топли вълни и изтичане на секрет от влагалището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: менопаузаFDAоспемифен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари