Възпитавате послушни деца? Възпитавате бъдещи тиреоидни пациенти

Обикновено щитовидните заболявания са резултат от потискани с години скръб и тъга
Обновена: 3 апр 2013 10:21 | 3 апр 2013 10:21,
5
Възпитавате послушни деца? Възпитавате бъдещи тиреоидни пациенти
Снимка: Reuters

Това смело твърдение принадлежи на проф. д-р Аджит Кулкарни, един от най-известните лекари хомеопати в Индия, специален гост на започващата от утре Световна седмица на хомеопатията. Тази година инициативата е посветена на темата: "Внезапен стрес и ефекти върху щитовидната жлеза". Как емоциите променят биохимичните процеси в тялото и защо щитовидната жлеза е толкова уязвима, разказва проф. Кулкарни в специално интервю.


Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Той е известен в международен мащаб преподавател по хомеопатия със специални интереси върху езика на тялото при диагностициране.
 
Проф. Кулкарни, за схващанията на класическата медицина лечението на тиреоидните заболявания следва установена схема… Прием на хормони и следене на някои показатели. Ако дойде такъв пациент при вас, как ще му помогнете с хомеопатия?
 
Хомеопатията притежава много предимства. Но на първо място тя разглежда човека като цяло и подхожда към него строго индивидуално. За нас е важно да изучим историята на пациента. Защо това заболяване идва при него? Какви са факторите от емоционалната му среда, които могат да бъдат мотор за развитието на подобен проблем… Физическите симптоми са само част от картината. Няма заболяване, което първо да не е настъпило в душата или в психиката. Така че ако при мен дойде такъв пациент, ще изследвам подробно какви са стресовите моменти при него.
Обикновено щитовидните заболявания са резултат от потискани с години скръб, тъга, унижение и оскърбление. Ако не ги изведем от тялото дълго време, те рано или късно го атакуват. И понеже то се стреми максимално да запази жизнените функции, уврежданията вървят в посока от маловажните към по-важните органи. Тоест звучи странно, но е по-добре да пострада щитовидната жлеза например, а не надбъбречните, когато човекът е жертва на хроничен стрес.
 
Казвате, че тези процеси се случват заради мъдростта на тялото. Какво на практика означава това?
 
Механизмът е следният. При стресова ситуация няма орган, който под някаква форма да не е засегнат. Променят се толкова много процеси и нивата на хормоните, контролирани от различни мозъчни центрове. Проблемът е, че телата ни не са създадени да издържат на хроничния стрес, с внезапния се справят по-добре. Но при хроничен, надбъбречните жлези започват да отслабват и ресурсите им могат да бъдат изчерпани. Ако това се случи, могат да възникнат драматични и дори фатални последствия в организма. Затова тялото се защитава. Надбъбречните хормони влияят дълбоко върху основните клетъчни процеси и променят въглехидратния, протеиновия и електролитния метаболизъм. При повишена функция на надбъбречните жлези започват процеси на разпадане в организма. За да не се стигне до фатални последици, тялото забавя дейността на щитовидната жлеза, тъй като тя контролира цялостния метаболизъм на тялото. Тоест дисфункцията на щитовидната жлеза възниква преди  функционалното изчерпване на надбъбречните жлези. Ако това продължи дълго, нарушеният синхрон между надбъбрека и щитовидната жлеза атакува имунната система и вратите за заболявания като тиреоидит на Хашимото са отворени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
до 1 и 3 преди 11 години
Става въпрос за разликата между възпитание с разбиране и възпитание с налагане на правила, без разбиране или иначе казано на принципа на глупавите хора "Това е така, защото е така.". При второто има много неизяснени въпроси, които често притесняват възпитавания, но не може да ги изрази и ги подтиска. А подтиснатото не е премахнато по никакъв начин, то си стои там и постоянно взима от вниманието, за да бъде преработено. Това е механизмът на този стрес.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука не става въпрос за невъзпитани деца, които крещят по улицата и си правят каквото си искат, а става въпрос за деца, които са по-свити, кротки и срамежливи..и въпреки това, родителите ги държат строго и в послушание. След време това неминуемо избива на някъде. Има доста властни родители, които критикуват непрекъснато за нещо и задушават децата с изискванията си.
3
7
 
16
 
! Отговори
майка и баба преди 11 години
Децата трябва да слушат възрастните. Какво е това детето си знаело. Какво знае 3 годишно дете. То просто повтаря гледайки нещата около него. Не може да разсъждава реално. Стига глезотии . От разглезени деца порастват нахални и безочливи хора, престъпници неуважаващи никой и нищо.
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Склонна съм да вярвам. Анонимен 1, хабер си нямаш от възпитание, причини и следствия...
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за да нямат проблеми в бъдеще ги оставете да ви се качат на главите! Е...ти простотиите! Ама явмо модерните *** спазват точно тези принципи и за това по улиците е пълно с ***! Защото, видиш ли на, ще накърниш егото на детенцето, ако му направиш забележка!