Екземата - резултат от антибиотично лечение в кърмаческа възраст

Всеки курс терапия повишава риска със 7%
9 юли 2013 14:46, Румяна Тасева
1
Екземата - резултат от антибиотично лечение в кърмаческа възраст
Източник: Reuters

40% по-висока е вероятността от изява на екзема при възрастните, които като деца през първата година от живота си са лекувани с антибиотици, твърдят изследователи от водещи научни центрове във Великобритания.
 
Екип експерти от Фонда „Гай и Сейнт Томас“ към Националната здравна служба, Кралския колеж в Лондон, Кралската болница и Университета на Нотингам провежда статистически метаанализ на 20 отделни и самостоятелни проучвания, които проследяват връзката между употребата на антибиотици през бременността и през първите години след раждането и изявата на екзема. Наблюденията включват деца и младежи до 25-годишна възраст.
 
Учените с изненада откриват, че приемът на антибиотици по време на пренаталното развитие не показва риск от развитие на неприятното кожно заболяване по-късно в живота, докато лечение, приложено през първата година на детето създава такава сероизна вероятност. Всеки допълнителен курс на антибиотично лечение повишава този риск с още 7%.
 
Според материал, публикуван в British Journal of Dermatology, това се дължи на пагубното въздействие на антибиотиците при образуването на чревната микрофлора и оттук на имунната система.

Според световни експерти честотата на екземата и алергичните заболявания като цяло при децата от развитите икономически страни се повишава.

Още полезна информация при кожни проблеми можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари