Как можем да постигнем дефлуоризация на водата си с билка?

Евтино, ефикасно и природосъобразно решение ни дава индиец
15 юли 2013 21:41, Румяна Тасева
6
Как можем да постигнем дефлуоризация на водата си с билка?
Източник: Reuters

Питейната вода може да съдържа природен флуорид или изкуствено добавен такъв с цел подобряване качеството на водата. Въпреки това, употребата му е силно противоречива и в по-високи концентрации може да е опасен за здравето.
 
Според Световната здравна организация (СЗО) нивата на флуорид над 1,5 милиграма на литър вода са опасни за здравето. За филтрация на водата досега се използват скъпоструващи технологии, като такива на базата на обратна осмоза, електролиза и йонен обмен, които обаче имат променлив успех при големи водни тела.
 
Химикът Малайрайн Синганан от Президентския колеж на Ченнай, Индия предлага използване на Tridax procumbens, популярна билка в Индия, като биологичен абсорбент на флуорид. Това растение вече е използвано за извеждане на токсични тежки метали от питейна вода. Той разяснява, че ако тъканта на растението бъде натоварена с алуминиеви йони и през нея минава вода със завишено флуоридно съдържание, при температура от 27º по Целзий, самото растение ще задържа замърсителя без нужда от допълнителен контрол. Неговите лабораторни изследвания са обещаващи – за три часа филтърът премахва над 98% от флуоридите във водата.
 
Този евтин метод може да се превърне в масова практика, понеже е лесен и бърз начин за пречистване на водата. Според индиеца билката би могла да се продава във всеки магазин за домашни потреби. След употреба билката свободно може да се изхвърля без да замърсява околната среда.

Още порезни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: водафлуор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въобще, коментарите тук не ме изненадват. Войнстваща простотия навред. Прочетете нещо полезно, пък си правете изводите.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мхм, може би ако тролите вземат да прочетат нещо отпечатано след разпадането на СССР ще вземат да се образоват малко. Флуор, момичета, има и в нашата вода, но се слага поради съвсем други причини от хлора.
4
2
 
0
 
! Отговори
Toni преди 10 години
иначе още "поРезни новини можем да прочетем в пулс.бг"
3
2
 
1
 
! Отговори
Toni преди 10 години
Прочетете следващия път етикета на вода Девин и вижте колко флуор се съдържа в нея. Близо 3 пъти над обявените от СЗО опасни количества
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всичкото отгоре водата в Бг. се ХЛОРИРА. Флуорира се в САЩ. Преди да преведете някоя статия защо не проверите дали е актуална за Бг!
1
3
 
8
 
! Отговори
Вие си го пийте. преди 10 години
Опасно е над 0,5 за сведение на днеска.пк. И това не се слага за подобряване на водата, вземете си научете урока. Влуорида е бил основен *** от добива на алуминий. И един умник казал, що не им кажем, че е полезен, и не вземем да го продаваме на населението. Речено-сторено. Ама нали требва глупости да пишете. След това и стоматолозите го взимат и почва промиването на мозъци.