Лакът благоприятства развитието на гъбички по ноктите

Онихомикозата се появява по същите причини и при изкуствено поставените
14 авг 2013 16:03,
2
Лакът благоприятства развитието на гъбички по ноктите
Източник: Reuters

Лакът за нокти и изкуствените нокти повишават риска от поява на онихомикоза - гъбички по ноктите. Като цяло продуктите свързани с грижа за ноктите не са вредни, особено когато става въпрос за медицинска козметика, но козметичните цветни лакове в някои случаи могат да имат негативен ефект върху здравето.
 
В разгара на лятото е много по-верятно да се развие онихомикоза, тъй ката ходим повече време боси и краката ни се оказват незащитени. През летния сезон жените по-често използват лакове за нокти, които придават цветен акцент към тяхната визия. Лошата новина в случая е, че обикновеният лак нарушава естествния растеж на нокътя като ограничава достъпа му до кислород и по този начин благоприятства развитието на онихомикоза.
 
Преди всичко хора, които са предразположени към развитие на такава инфекция е добре да избягват козметични декорации по ноктите на пръстите на ръцете и краката. Дори в случаите, когато е налице промяна в оцветяването или във формата на нокътя, не се препоръчва козметичното им коригиране с цветен лак, а консултация със специалист дерматолог, който да назначи терапия с цел лечение на гъбичното заболяване.
 
Изкуствените нокти, за чието поставяне се изисква здраво закрепване за ествствените, причиняват запушване на много фините пори по повърхността на нокътя. Това нарушава въздушния обмен и влажността, която обикновено се регулира чрез тях, и тя се повишава. Нарушаването на този естествен процес води до създаването на подходяща за развитието на гъбички среда.
 
Изводът е, че дори и да страдаме от променият цвят на ноктите си, единственият допустим лак е този, който има антимикотично действие и е специално създаден с цел борба с онихомикозата.


Още полезна информация, свързана с красотата и здравето, можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
valentina преди 10 години
Напоследък забелязвам, че започват някои нокти да ми пожълтяват и почерняват но само в края. Засега не е нещо сериозно. Мисля да пробвам с този боракс да видя. Дано ми помогне.
2
0
 
3
 
! Отговори
Вярно е преди 10 години
Под цветен лак не видях промяна на големия пръст на крака ми - стигна се до инфекция и навътре и сега ме боли даже ставата като ходя. Вече слагам лак само за срещи, и то на ръцете /без краката/. Страшно много ми харесва, като видя хубаво направени нокти, но не си заслужава риска. Дами, имайте предвид, че под маникюр се задържат и много бактерии - там не може да се измие хубаво. Затова на мед. работници маникюрът им е забранен.
1
0
 
6
 
! Отговори
лесно преди 10 години
или просто си спестявате маса пари, не си слагате лак, който и без това е вреден, не ходите да ви правят ноктите и да ви заразяват с инструментите си ( които не могат да се дезинфекцират със спирта, който ползват, трябва изваряване и стерилизация и без това) и всичко ви е наред! Ако все пак сте хванали гъбички - не си давате парите за "лечение", а си купувате боракс (аптека,евтино), слагате 1 лъжица в купа с вода , киснете пръстите 10 мин на ден и след седмица сте забравили за проблема!