Не пушете пред децата, състарявате ги

Метаболит на никотина убива антиоксидантите в организма им
23 авг 2013 12:58,
2
Не пушете пред децата, състарявате ги
Източник: Reuters

Учени установиха връзка между поглъщането на цигарен дим "втора ръка" и спад в нивата на антиоксиданти при децата. Изследването е публикувано в престижното научно списание Cancer Research и е на екип от медицинския център на университета „Рочестър”. В него са включени над 2000 деца и юноши, между 6 и 18 години, които не употребяват цигари, но са системно излагани на пасивно пушене.
 
Антиоксидантите играят ключова роля в защитата на организма от свободни радикали, които увреждат клетките. Свободните радикали са химически нестабилни атоми, йони или молекули, които имат свободен електрон. Това ги прави силно реактивоспособни и им позволява да „нападат” най-близкостоящата им молекула, като се опитват да отнемат електрон от нея. Ако успеят, "нападнатата" молекула на свой ред се превръща в свободен радикал.
 
Този процес продължава само части от секундата, но може да ескалира в тежка свободно радикална каскада, която силно уврежда клетките и тъканите на организма.
 
Антиоксидантите имат главна роля в опазването на организма от вредното влияние на тези радикали, които се формират в почти всички тъкани. Учените смятат, че само една клетка от белодробната тъкан генерира над 10 000 свободни радикала дневно.
 
Множество антиоксиданти работят комбинирано, за да неутрализират тази заплаха, като в изследването, водено от д-р Карън Уилсън от „Рочестър”, акцентът е поставен върху бета-каротена и витамините Е и С.
 
Детското излагане на дим е било определено с помощта на ултрамодерна техника, способна да засече изключително точно нивата на молекулата котинин в кръвните им проби. Котининът е продукт от метаболизирането на поетия никотин от цигарения дим.
 
Самите кръвни проби са взимани четири пъти в месеца, като за целия период от шест месеца, всяко от участващите деца е хранено по строго определена диета, еднакво богата на плодове, зеленчуци, риба и друга здравословна храна за всички тях.
 
Учените установяват, че колкото по-високи са нивата на котинин в кръвта на децата, толкова по-ниски са антиоксидантните им нива. На базата на тези данни екипът на д-р Уилсън твърди, че тютюнопушенето в присъствие на деца и юноши активно ги лишава от естествената защита на организма им срещу стареене и че тяхното превръщане в пасивни пушачи ги уврежда необратимо и трайно.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: пасивно пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То дори и да нямаше вредни ефекти за здравето, самия факт че пушите пред децата си говори достатъчно за количеството мозъчно вещество в главата ви...
1
0
 
6
 
! Отговори
Ушак преди 10 години
Не пушете трева пред децата, развеселявате ги!