За здраве и отслабване едновременно – алкална диета

Помага при редица заболявания
Обновена: 3 сеп 2013 15:03 | 3 сеп 2013 14:57,
0
За здраве и отслабване едновременно – алкална диета
Източник: Reuters

Алкалната диета е предимно вегетарианска, с рядък и ограничен прием на месо, риба, млечни продукти, бяла захар, кофеин и други храни, които повишават киселинността в организма ни. Възможно ли е с алкална диета да се поддържа оптимален баланс на pH и какво може да донесе това?

pH е мярка, с която се означава киселинност или алкалност (основност) на дадена система. pH със стойност 0 е напълно киселинна среда, pH със стойност 14 – напълно основна, а pH 7 – неутрална стойност.

Средата в човешкото тяло не е с едно и също pH – стойността му варира според системата, която се наблюдава. В стомаха киселинноста е много висока - между pH 1,35 и pH 3,5, докато в кръвта pH е между 7,35 и 7,45.

Теорията на алкалната диета е, че чрез консумирането на определени храни може да се поддържа идеална киселинност във всички органи и системи. Това обаче не е възможно, понеже тялото има определени системи, в които pH се регулира независимо от диетата. Например - с диетата може да се промени pH на урината, но не и на кръвта.

Това не прави диетата вредна или безполезна, напротив – тя има своите предимства. На първо място – тя е здравословна, състои се предимно от плодове и зеленчуци, като се избягват преработени храни, алкохол, кофеин, приема се много вода.

Диети, които включват много белтъчини с животински произход, могат да понижат pH на урината и да предизвикат образуването на бъбречни камъни. Алкалната диета е бедна на животински продукти, от което могат да се възползват хора с хронични бъбречни проблеми – храната им няма да създава риск от подобни кризи.

Клинични изследвания доказват без съмнение, че хората, хранещи се предимно с плодове и зеленчуци, са оптимално хидратирани, което понижава значително риска от редица заболявания – невродегенеративни, ракови и сърдечносъдови.

 

Цялата статия четете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари