Защо се чувстваме по-добре, когато сме сред хора?

За някои пък тълпата е стресираща - защо?
27 ное 2013 22:03, Румяна Тасева
0
Защо се чувстваме по-добре, когато сме сред хора?
Източник: Reuters

За повечето хора попадането в тълпа е стресиращо събитие, но има единици, които се чувстват много по-щастливи след множество хора. Защо това е така, разгадава екип учени от университетите на Съсекс, Сейнт Андрю и Лийдс във Великобритания, които публикуват заключенията си в сп. PLOS One.

За целта изследователите измерват зависещото от масата хора щастие от две събития. Първото е грандиозен концерт Big Beach Boutique, който се провежда в Брингтън през 2002 г. и събира 250 хил. души. Изчислява се че на всеки от тях се пада пространство от половин квадратен метър. Другото събитие е протест срещу промените в здравеопазването във Великобритания, събиращ 7000 души, всеки от които разполага с около 0,3 кв. м пространство.

Екипът анкетира 48 от първото и 112 души от второто събитие.

При анализа на данните изследователите стигат до заключението, че колкото повече хората се чувстват като част от цялото и се идентифицират с другите от масата, толкова повече се радват на позитивни усещания и е по-малко да се чувстват потиснати от тълпата. И напротив, хората, които се чувстват физически притиснати и натъпкани, в много по-ниска степен споделят за наличие на позитивни емоции. 

Според екипа тези особености имат важно психологическо значение. Според д-р Джон Дръри, един от авторите на труда, по усещанията в тълпата могат да се разграничат индивидуалистите от останалите. Индивидуалистите са хора, които се нуждаят от повече лично фиксирано пространство. В същото време не бива да се пренебрегва фактът, че макар отстрани тълпата да изглежда плашеща, за не малко души преживяванията, които тя създава вътре, се възприемат като атракция. 

Заключенията ни показват, че притежаваме множествена самоличност, базирана на членството ни в различни групи, като изпъкването на една или друга зависи от социалния контекст. Когато хората поделят една социална идентичност с много други, те не възприемат липсата на пространство като инвазия и не разглеждат хората от тълпата като другите, а като „нас“.

По-рано при друго изследване се откри че гласът на партньора по-лесно се познава, но и игнорира в тълпа.

 

Още полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: тълпаиндивидуалисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари