Каква е причината някои двойки да не се женят?

И женска институция ли е бракът...
28 ное 2013 18:08, Румяна Тасева
3
Каква е причината някои двойки да не се женят?
Източник: Reuters

Според едно старо виждане бракът е женска институция, защото е измислен от представителките на нежния пол с цел да получават закрила и облаги от мъжете. Разбира се, това съждение, освен че е антифеминистко, е и антисемейно. Защо обаче има отлив от сключването на брак при положение, че голяма част от неподкрепящите тази институция години наред водят семеен живот?

Отговор на този въпрос търсят изследователи от  университетите Корнел и на Централна Оклахома. Първият интересен извод, който се получава от участвалите 61 двойки, е, че по-често жените са тези, които днес отказват брак, но приемат съжителството с мъж. Вторият непосредствен извод на авторите е, че това решение принадлежи на жените с ниски доходи, които обясняват, че приемат брака като капан, от който няма да могат да се измъкнат в случай, че положението им се влоши.

67% от анкетираните в проучването сочат, че не са склонни да предприемат брак, тъй като изпитват тревожност от раздяла заради социални различия, разминаване в чувствата и финансови проблеми. Разбира се, тук положението е много подобно на това при състояние на тревожност, когато заради вътрешните си страхове и бариери не можем да се оставим да усетим живота. Авторите на изследването сравняват ситуацията като да „останеш на предястието от опасения, че в основното ти ястие е сложена отрова“. 

 

Цялата статия може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
haloperidol преди 10 години
Бракове глупости, кой недоразвит ги е измислил....
1
3
 
6
 
! Отговори
Вицоман преди 10 години
- Не ти ли прави впечатление, че днешните младежи се страхуват да се женят?- Така е. Ние бяхме съвсем други. Аз например, въобще не знаех какво е това страх, преди да се оженя.