Мозъкът старее по-бързо при травма на главата

Носят усложнения и дори суицидни мисли
28 фев 2014 16:42,
1
Мозъкът старее по-бързо при травма на главата
Източник: Reuters

Травмите на главата се свързват с някои сериозни усложнения по-късно в живота. Бивши футболисти например, претърпели мозъчни травми, впоследствие правят опити за самоубийство. Сега учените разкриват малко повече за травмите на главата, като изследват генетичните основи на податливостта към травми и връзката между травматичните мозъчни увреждания.
 
Подобна травма се случва, когато мозъкът се удари в стената на черепа. По-голямата част от тези травми се дължи на катастрофи, инциденти по време на работа и спортни злополуки. По-малка част се приписва на падания.
 
Непосредствените ефекти от подобни травми обикновено са временни и слаби. Хората могат да изпитат объркване, замаяност или загуба на координация, главоболие или проблеми със зрението. С течение на времето може да последва и невродегенерация и свързани симптоми като загуба на паметта, когнитивни нарушения, тежка депресия или деменция, подобна на Алцхаймер.
 
Учените установяват, че възрастта играе важна роля при тези увреждания. По-възрастните индивиди са по-податливи към ефектите от травмата. В допълнение, много от резултатите, вследствие на травматичното мозъчно увреждане, са подобни на процесите на стареене. С този нов модел учените ще имат възможността да се възползват от обширна колекция от генетични инструменти и техники, за да проучат „двигателя“ на увреждането.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Съвети какво се прави при травма на главата можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: травма на главата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мога само да се радвам,че нямам травма на главата.Умът ми е бистър и все-още чакам реален диалог.Дори да прекарам остатъка от виртуалния си живот в затвора или мъртва,няма да позволя да бъда манипулирана.Няма да "работя" за никого.Опитвате се да ме превърнете в човек,какъвто не съм.Аз обичам толкова много неща,защо трябва да ги пренебрегвам под натиска ви? Спокойно мога да живея и без интернет,но няма да служа на ничии интереси и няма да бъда ничий войник.