Вярвайте на българските лекари!

Д-р Райчинов пред Puls.bg: Насадиха неуважението изкуствено
Обновена: 7 апр 2014 11:49 | 7 апр 2014 11:48,
69
Вярвайте на българските лекари!
Източник: БЛС

Д-р Цветан Райчинов е роден в София. През 1986 г. завършва Медицинската академия в столицата. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз, откъдето подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за зам.-председател на съсловната организация, а през октомври 2009 г. бе избран за неин председател.

 - Д-р Райчинов, на 7 април отбелязваме един много светъл празник - Деня на здравния работник. През последните години обаче уважението и вярата в медиците ни сякаш съвсем се стопиха, а "личен лекар" като че ли е вече мръсна дума. Защо?

Смятам, че цялото това неуважение към професията до голяма степен беше изкуствено насаждано през последните години и то не без помощта на медиите, за жалост. Казвам го не като упрек, а по-скоро като молба, защото средствата за масова комуникация не трябва да се поддават на политически влияния. Политиците винаги казват, че пациентите са в центъра на системата, но те имат предвид избирателите. Не се интересуват от пациентите, а от електората. От пациентите се интересуват само лекарите. Едните без другите не могат и обратно.

Лекарската професия е призвание и хората трябва да знаят, че медиците са водени от онзи така идеализиран образ на лечителя и не е редно точно към тях да се насажда неприязън в обществото. Ще цитирам думите на големия българин Стефан Данаилов: "Вярвайте на българските лекари, по-добри няма да намерите."

Няма и кой да дойде да лекува тук. Специалистите, които са останали, са точно тези идеалисти, за които говоря. Те се опитват да дадат всичко от себе си заради професията.

 - Възможно ли е тази негативна нагласа да се промени?

Възможно е. Когато българинът се излекува, той винаги казва: "Господ ме спаси". Разбира се, че Господ помага, но не е по-малка и ролята на лекарите. Хората трябва да са признателни на специалистите, макар медиците да не очакват благодарности. Това не е присъщо на професията. Никой не е станал лекар, за да получава признания, а заради идеята да бъде в помощ на болните. И нека пациентите знаят това и да имат доверие в нас, защото, ако не ни се доверяват, няма как да постигаме добри резултати. 50% от лечението е доверието на хората. Останалото е медицина.

 - Защо нашите медици избират да работят зад граница?

В анкетите, които сме провеждали, водещата причина за изтичането на кадри от страната е липсата на възможност за кариерно развитие.

Специализация, квалификация и растеж - това е главното. Условията в България са неадекватни за развитие - съществуват хиляди усложнения и се събират немалки такси от младите лекари. И то още в началото на кариерата, когато и без това им е достатъчно трудно, защото те все пак трябва да се прехранват, а обучението по медицина продължава цял живот и струва скъпо, учебниците и различните помагала също са много скъпи и изобщо всичко, което е необходимо, за да се развива човек в тази професия.

А отивайки например в Германия, младият лекар започва веднага работа на трудов договор и всички права, които той гарантира, със своевременен старт на специализацията и заплата между 2000 и 3000 евро.

Втората причина специалистите ни да предпочитат чужбина са лошите условия на труд. В българските болници липсва достатъчно добра апаратура и спокойна атмосфера, създаваща възможност на лекарите да се съсредоточат в работата си.

И на трето място, но не последно по важност, разбира се, е възнаграждението. Не може един млад човек, който иска да създаде семейство, да няма как да си осигури прехраната и битовите разходи. А на всичко отгоре някои от тях трябва и да плащат, за да работят.

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
40 Владко преди 10 години
Това е колосалната заблуда.........това е болестта на третокурсника!!.......... т е самовнушение.Не се изисква интелигентност на средно нива ,за да прочетеш над грамотно написаните статии ,че е Само информативна и Не замества прегледа от лекар.И второ - по- опасното - е че пише" платена статия " и следваща великолепна реклана на нещо си наречено "Хранителна добавка" разпространявано по мултилевъл система ,без някой да носи пряка отговорност за качество на биопродукта или за съхранението му
39
0
 
1
 
! Отговори
до 46 Frozen преди 10 години
Не цитирай свещената Хипократова клетва!!! Не познаваш този документ.Там не пише да се работи безплатно.И хлебаря не меси ,за да нахрани безплатно гладните , а за да си издържа семейството.Това което би ти харесало се нарича безстопанственост......няма безплатен обяд и трябва човек да е напълно инфантилен ,за да го иска!Казах!
38
0
 
1
 
! Отговори
Възхитен преди 10 години
За първи път толкова правдиво описана действителност.Благодаря ,Д-р Райчинов и честит празник- здраве , щастие и успехи да ви следват в благородната професия
37
3
 
0
 
! Отговори
Frozen преди 10 години
Вярвах на лекарите преди 20 год, когато ме оперираха без пари, но спасиха живота ми, както повелява Хипократовата клетва.От днешните лекари - бизнесмени се ужасявам!Най-много се ужасявам, че в България човешкият живот вече не е ценност - дори и за хората, призвани да го спасяват.....Ценност са единствено парите.Както е написал Вапцаров: Какво тук значи някаква си личност?!
36
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 10 години
Пази БОЖЕ,ако се разболееш си У М Р Я Л! Райчинов ти защо ни се подиграваш бе суртук?
35
2
 
4
 
! Отговори
Мама Миа преди 10 години
Отидох на преглед, който струва 45 лв., дадох 50 лв. и доктора едно, че не ми върна ресто, второ не ми издаде и фискален бон. Влезнах в болница за изследване с кръвно 130/90, на третия ден ми дадоха епикризата, в която пишеше "хипертонична криза 210/100", няколко диагнози за сърдечно заболяване, и като прочетох в интернет какво означават тези диагнози, вервайте ми - щях да си умра пред компютъра. Да не говорим, че и във въпросното здравно досие нишо реално не се пише.
34
0
 
1
 
! Отговори
дамн преди 10 години
Доообре....
33
1
 
7
 
! Отговори
Уфъхъцъчъшъщъ преди 10 години
И здрав човек да влезе в наште болници може да си излезе с краката напред
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато превърнаха в търговски дружества болниците, алчността се развихри.Невежеството е още по-страшно, защото е плод на безразличие и корупция - купени дипломи. Знам механизма. Хипократ да си яде дупето.Възприеха американската "човеколюбива система" за здравоопазване за бързо ояждане и намаляне на населението. Нека да ядат това, което не само дупето на Хипократ произвежда.Фармацията е заподозряна в престъпление към хората. Медицината не е застрахована от това.Пари, пари, вечни има ли?
31
1
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 10 години
Какво да вервам, след като от интернет човек се лекува сам по-успешно и по-евтино!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Райчинов ако влезеш в кабинет веднага ти поднасят амбулаторен лист за подпис с диагноза "двайстолевка" плюс друг лист за профилактичен задължителен преглед???????? И НАКРАЯ ПАРИТЕ ОТ НОЗК НЕ СТИГАТ...КЪДЕ Е КАЧЕСТВОТО ??? в гроба....
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да вярвам? Разкарват ме по болници за диагноза, тъй като пет години едно *** не може да постави диагноза! После местното онко казва - вземи диагноза от там, където си ходил, не от нас.Минават 5 месеца!За лекарства-вземаш час в 7, влизаш в 14 и ти казват - няма! Лекарство за 75, го продават за 240!Защо не е назначена лъчетерапия и един млад човек си отива?Кой гарантира верността на изследванията при монопол?! С идеални резултати кой е болен от рак?Как да вярвам?Мамка ви , търгаши!!!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
to i masloto na kolata ti e 80 leva,i filtara e 25 a komplekta gumi 200 pone ama ne mrankash.Ama nali ste MAKACI-NOMERA......Aide bez lekari sega 50 godini da se nauchite
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОКТОРЕ КАК ДА ВИ ПОВЯРВАМ , ЧЕ ПРИ УСЛОВИЕ СИ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ПРИ СЧУПЕН ГЛЕЗЕН ТРАВМАТАЛОГ В ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА МИ ПОИСКА 80лв ЗА ГИПСИРАНЕ И ПОСЛЕ МЕ КАНИ НА ПРЕГЛЕД ЗА 25лв В ЧАСТНИЯ СИ КАБИНЕТ ,КОЙТО Е НА 3 ТИЯ ЕТАЖ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЯМА И АСАНСЬОР
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хЕЙ МУШЕННИК РАЙЧИНОВ НА ДА ЛИ ИМА ДРУГ ЧОВЕК В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТОЛКОВА ВРЕДЕН КАТО ТВОЙТА ОСОБА. огредай се ослушай се и ще прицениш ако си нормалчик........
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Д-р Райчинов с тлупостите си смени трима министри а сега се заигра с нвата министърка,че видите ли ГЕРБ НЕ ДО ФИНАНСИРАЛ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО и затова в момента е в лошо състояние.ОСТАВИХТЕ БЕЗ КОНТРОЛ ЗА КАЧЕСТВО И ТОВА Е РЕЗУЛТАТА
24
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
Райчинов пак ли отидохме на пиянския спор на 5 ракии от типа "Абе ти мен уважаваш ли ме?"Погледни си сурата у огледалото и белким схванеш, че не може да гледаш пациента само в джоба, да му прибираш за едно и също нещо пари наизуст и да викаш *** що не ме уважават.
23
5
 
13
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Е какво да им вярвам? Че то у територията по голяма маглявина от Докторята няма. Някой да е получил от доктор фискален бон?Те тия са по-крадливи, алчни и нагли от Светия синод
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските лекари са долнопробни ***, които ще те осакатят само и само да ти вземат парите.
21
4
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 10 години
Аз - много точно!