Сънуваме – мозъкът е здрав

Липсата на сънища може да е признак за проблем
12 май 2014 21:57,
1
Сънуваме – мозъкът е здрав
Източник: Reuters

Сънуването може би е най-красивото състояние на съзнанието, което имаме възможност да изпитаме. Умът ни се бори, докато тялото е утихнало в почивка. За съжаление обаче, тези, които страдат от нарушения на съня, може да бъдат лишени от едно от най-хубавите преживявания в живота, а същевременно с това да се предизвиква хаос по отношение на здравословното им състояние. 

Изследователи от Университета в Торонто установяват, че нарушенията на съня, които пречат на сънуването, могат да доведат до развитие на мозъчни заболявания като болест на Паркинсон и Алцхаймер. 

Състоянието, при което има нарушение на бързото движение на очите, е предупредителен знак за невродегенеративни заболявания, които могат да доведат до развитие на мозъчно заболяване. Фактите сочат, че 80 – 90% от засегнатите от това нарушение на съня ще развият заболяване на мозъка.

Сънят е феномен, който включва „преход“ през три „порти“ на съзнанието: бeзсъние, бързо движение на очите (REM) и не-бързо движение на очите (N-REM).

Обикновено сънищата идват в REM фазата на съня. Изненадващо, електрическата активност на мозъка през тази фаза е подобна на активността при бeзсъние – невроните функционират много еднакво.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
соц лаборант преди 10 години
Лудите не случайно имат много сънища!