От какво най-често страда храносмилането?

И кои са характеристиките на правилното хранене
Обновена: 10 юли 2014 14:41 | 10 юли 2014 14:40, Румяна Тасева
0
От какво най-често страда храносмилането?
Източник: Reuters

Проблемите с храносмилателната система оглавяват листата с нередности, които затормозяват човешкия организъм и предразполагат към развитие на дискомфортни състояния. През летните дни един от начините за овладяване на този проблем е хранителният прием на повече зеленчуци, плодове и ядки. Влакнините стоят в основата на правилното разделно хранене, което поддържа баланс в организма.

95% от проблемите в храносмилането се дължат на липсата на влакнини в ежедневното меню. Проблемът се заражда от това, че през топлите дни апетитът се потиска силно, което принуждава хората да се хранят по-рядко с по-тежка храна, обикновено бързи закуски или готови приготвени сандвичи. В повечето случаи заведенията за бързо хранене предлагат храна, богата на мазнини, което силно затормозява храносмилането. В този аспект това е основната причина и най-честият провокатор за появата на запек.

Запекът е сравнително модерно заболяване, което според учените може да бъде предпоставка за развитие на много други заболявания. Най-честото от тях е дивертикулоза на червата и стомаха, както и новообразувания.

Статистики на американските институти по правилно хранене и диетология показват, че малък, но съществуващ процент сред леталитет у поколенията в млада и напреднала възраст е запекът, който често води до други по-сериозни усложнения. Въпреки че неоплазиите са процеси с давност, които могат да имат много бързо развитие в рамките на няколко месеца или години, те остават водеща причина за смъртност у хора с проблемно храносмилане. Друга по-честа причина, която според специалистите по гастроентерология и коремна хирургия се среща значително често при българите и е повод за хоспитализация по спешност, е илеусът. Това е запушване по хода на тънките черва поради нарушено отвеждане на чревното съдържимо. Причина за развитие на илеус може да бъде неоплазия или задръжка на фекалии, поради грешки в хранителния рацион.

 

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари