Как се поставя диагноза за "болест на целувките"

Инфекциозната мононуклеоза може да се изкара като по-тежка гнойна ангина. Интервю на Puls.bg с д-р Десислава Велчева
21 юли 2014 22:25, Румяна Тасева
15
Как се поставя диагноза за "болест на целувките"
Източник: Reuters

- Д-р Велчева, какво представлява инфекциозната мононуклеоза и защо я наричан "болестта на целувката"?

Инфекциозната мононуклеоза, наричана още жлезна треска, е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от Епщайн-Бар вируса (EBV).

EBV принадлежи към групата на херпесните вируси. Освен инфекциозна мононуклеоза, този вирус се асоциира и безспорно е доказана връзката му с други заболявания и състояния - EBV хепатит, назофарингеален карцином, лимфом на Бъркит, синдром на хроничната умора и др.

От друга страна в около 90% от случаите инфекциозната мононуклеоза се причинява от ЕВV, а в останалите случаи причинител е цитомегаловирус, смесена инфекция от двата вируса, или мононуклеозата остава с неизяснена етиология.

Инкубационния период на заболяването е от 1 до 3 седмици. Заразяването става по въздушно-капков път, при близък контакт със заразения човек - затова се нарича още „болест на целувките“.

Боледуват предимно юноши и млади хора най-често във възрастовия диапазон между 15 и 20 годишна възраст.

В началото мононуклеозата започва с неспецифични симптоми като отпадналост, безапетитие, повишаване на температурата. Възможно е да се появи бързопреходен макулоподобен петнист обрив, което налага изключване на другите обривни инфекции.

Кардинален симптом са увеличените лимфни възли, най-често шийни, тилни и задушни.

Лимфните възли са уголемени, болезнени, оточни и достигат големина до 2-3 см. Отокът и възпалението на коремните лимфни възли протича със силна коремна болка, която може да симулира апендицит.

Третият основен симптом след фебрилитета и лимфаденопатията е ангината. Гърлото е силно болезнено, дишането и преглъщането са затруднени, появяват се фибринозни и гнойни налепи. Често се ангажира черния дроб и слезката - и двата органа се увеличават, има тежест в корема, а понякога се появява и иктер.

Ако заразяването с ЕВV стане в ранна детска възраст, инфекцията може да протече напълно безсимптомно, леко, или изолирано с някои от основните симптоми. Например само с ангина. Така тази субклинична инфекция остава недиагностицирана и само серологичното изследване след време показва, че въпросният индивид е имал среща с вируса.

Още за лабораторната диагностика на инфекциозната мононуклеоза можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Кофти е... преди 9 години
толкова време нали?И после разбрахме че допълнително е пила лекарства още 3-4 месеца у дома.В днешмо време искаш да имаш гадже и сам си повмаш риска за това- не можеш да кажеш на партньора си- направи си тест за спин и другите венерически болести и тогава ще си легнем нали?
4
1
 
1
 
! Отговори
Кофти е... преди 9 години
Ден се увеличаваха лимфните ми възли/ учудващо за тия под мишниците /ме хвана бъзето здраво.Лекаря ме прати в кожно венерическия и там ме диагностицираха и излекуваха успешно.А хепатит Б не е болест на мръсните ръце.Той се хваща или по кръвен или полов път-трябва да попадне в твоите "течности" за да започне да се развива и да те разболее.Там трябва ударна доза антибиотици и други лекарства.Мацката беше 40 дена на системи и лекарства там.Ако беше толкова лесно с магнезий и витамин це нямаше да я
3
0
 
1
 
! Отговори
Кофти е... преди 9 години
И при двете заболявания става въпрос за вируси.Може да си вирусоноаител и вируса да стои в тебе и да не се разболяваш,а само да го пренасяш на другите без да се разболяваш.А другият вариант е да имаш по-силна имунна система и да отнеме повече време на вируса за да те повали-затова и има инкубациоони периоди от седмици до месеци.Аз например нямах афти.Само втрисане -6 дена поред с температура 37,2, която не се поялияваше от предписаните ми на 3ти ден антибиотици.Но като видях как с всеки изминат
2
0
 
2
 
! Отговори
Кофти е... преди 9 години
Страхотна мацка на която бях навит от доста време.Ама пак късмет , извадих,че не стигнахме до края.Щото 10 дена по-късно тя се озова в болницата с диагноза хепатит Б.
1
0
 
1
 
! Отговори
Кофти е... преди 9 години
Ако ще и гаргара със сода да си правиш пак не помага.То е достатъчно 2-3 по-страстни целувки и си в кюпа на заразените.Срещал съм се с тоя вирус ,но слава богу рано го откриха и за 1 седмица на инжекции се оправих.