Склонните към шизофрения употребяват повече марихуана

Открити са едни и същи гени при хора със заболяването и употребяващи канабис
25 юли 2014 19:02, Румяна Тасева
6
Склонните към шизофрения употребяват повече марихуана
Източник: Reuters

Зависимостта от употреба на канабис и шизофренията имат общи генетични корени, откриха изследователи от Кралския колеж на Лондон. Досега научните доказателства показваха само, че пристрастеността към пушенето на трева води до развитие на шизофрения. Рискът от заболяването при заклетите употребяващи е два пъти по-висок, отколкото при останалата популация.

При изследванията си учените откриват мутации на гени, които значително повишават риска от развитието й. При определянето на рисковия генетичен профил те откриват, че при употребяващите марихуана участници има по-висока честота на повтаряне на въпросните генетични вариации. Според тях хората, при които е заложен генетичен риск от развитие на психичното заболяване, са много по-склонни да употребяват канабис.

За целите на проучването екипът му изучава данните на 2000 здрави души, половината от които употребяват канабис.

Най-често описваните симптоми на шизофрения включват фалшива реалност, халюцинации, чуване на гласове. Иначе все още не е ясно кои са причините за заболяването. Предполага се, че до развитието му води комбинация от физиологични, генетични, психични и фактори на средата.

При изследване от миналата година стана ясно, че употребата на канабис има връзка със свързани с шизофренията промени в хипоталамуса, мозъчна структура, с важна роля за научаването, формирането на паметта и общуването.

Шизофренията се среща с честота 1% сред населението.

Още любопитни факти за употребата на марихуана и шизофренията можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Чуване на гласове преди 4 години
Глас в мозъка (Voice to Skull (V2K)) - Вече има жертви и в България!!!Малко информация за Глас в мозъка (Voice to Skull (V2K)) - чуване на гласовеГлас в мозъка (Voice to Skull (V2K))На повечето от мишените се използва технология наречена глас в мозъка. Тя представлява предаване на гласове (влияещи на съзнанието) или сублиминални (тихи) съобщения, които не се чуват (влияещи на подсъзнанието) директно в слуховия център на мозъка. Никой, освен мишената не може да ги чуе. Целта им е да контролират мишената, като се използват заплахи, викове, заповеди, различни видове гласове и вн
5
0
 
1
 
! Отговори
смях преди 9 години
Открили ? ...ама иначе не било ясно от какво се причинява шизофренията..приличат на гадатели..
4
1
 
0
 
! Отговори
малко зелено човече преди 9 години
До: номер 2 (гггг)Иии, ми вземи я спри, а?
3
1
 
0
 
! Отговори
petrov преди 9 години
За шизофренията имаше статии в списание Nature в началото на април.
2
0
 
3
 
! Отговори
гггг преди 9 години
Иии да взема да я спра тогава
1
1
 
1
 
! Отговори
dmx преди 9 години
"Чуване на гласове" :)