3 погрешни схващания за шоколада

Трябва ли да обвиняваме какаовото изкушение за акнето?
Обновена: 28 юли 2014 22:20 | 28 юли 2014 21:30, Румяна Тасева
6
3 погрешни схващания за шоколада
Източник: Reuters

1. Пълнее се от шоколад!

Защото шоколадът е изкушение, на което трудно можеш да се наситиш, действително при свръхконсумацията му може да се качи някой килограм. Но едва ли нечие напълняване може да се дължи само на консумацията на шоколад! Това зависи от хранителния и двигателния режим въобще. Ако има прехранване по принцип и липса на изразходване на енергия, то ще се напълнее. Но ако храненето е балансирано и консумацията на шоколад е умерена, не би следвало да се отрази на фигурата ви, даже напротив! Изследователи от Калифорнийския университет открили, че хапването на редичка 60-70% какаов шоколад ежедневно в продължение на пет дни подобрява метаболизма и дори вталява. Вярно, това не е рандомизирано проучване, но пък освобождава от чувството за вина...

2. Шоколадът води до акне

Ако някой ви препоръча да спрете консумацията на шоколад заради появилите се пъпчици по лицето ви, то трябва да знаете, че новите научни изследвания не откриват такава връзка. Според дерматолога Даяна МакШайн от университета Дюк, САЩ, години наред специалистите са поставяли тази забрана на пациентите си с акне без основание.


3. Шоколадът ще ми вдигне кръвното

Има марки шоколад, които съдържат 18 мг кофеин на 100 грама, но при повечето неговото съдържание е до 9 мг. Това означава, че съвсем спокойно може да се насладите на кафето си с парченце шоколад и кофеинът няма да е в повече от обикновено. Ако при вас има риск от повишаване на кръвното, то пак може да си позволите парченце шоколад. По-важното в случая е да ограничите другите източници на кофеин.


Още полезна информация за храните и здравето може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: шоколадакнекръвно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Срамота преди 9 години
Това на снимката изобщо не е шоколад. Това че има леко какаово покритие не го прави шоколад, както и писането на статии в днес.бг не те прави журналист.
3
0
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 9 години
Има си едно официално изискване в журналистиката - термините се поясняват. Пише го във всеки учебник. Изобщо не искам да коментирам употребата на "рандомизирано" , но задължението да се даде обяснение на термина /ако въобще е коректен, нямам представа какво означава, а и не искам да имам - и така си живея/ никой не го е отменил.
2
0
 
4
 
! Отговори
педро преди 9 години
От шоколада не се дебелее, но от многото захар съчетана с други мазнини - да. Мазнините са основния източник на енергия. Въглехидратите (захарите) се превръщат в мазнини преди да се усвоят. За това, ако ядете по много от двете и не изразходвате достатъчно енергия, излишното се трупа. В почти всички шоколади е пълно с мазнини, захари и малко от другото, но на практика няма как да качиш тегло повече от количеството, което си изял.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TulskiНяма да ги пишат на английски, понеже в твойто село едва ли сте го изучавали този език и най-вероятно ще изгубят теб, с недоразвития ти мозък, като потенциален читател...