Шизофрения – какво представлява всъщност?

За някои заблуди и истини, свързани със състоянието
30 юли 2014 16:56, Румяна Тасева
5
Шизофрения – какво представлява всъщност?
Източник: Reuters

1. Рискът от шизофрения е генетично обусловен

Миналата седмица се откриха над 80 нови гени, които залагат заболяването. Това обаче не значи, че даден носител на тези гени непременно ще я развие. Затова роля имат ред външни фактори, които могат да отключат съответния ген, водещ до шизофрения. Такъв фактор може да е кислородният глад по време на раждането. Хипоксията повишава риска от шизофрения два пъти. Употребата на канабис също може да е свързана с проява на психичното заболяване. Пушенето на марихуана, особено в тийнейджърска възраст, увеличава вероятността от емоционално разстройство около 3 пъти.

Британският учен проф. Робин Мюрър например установява, че предразполагащ шизофренията фактор са и лошите отношения с майката в детска възраст. Рисковете са по-големи и за хората, които мигрират в друга държава дори това да не е за постоянно, а само за дълъг период от време.

2. За сходството между шизофренията и гениалността

Популярна е връзката между лудостта и творческите пориви, необуздаността и ексцентричността на артистичните личност и... Това е истина! Учени от Каролинския университет в Швеция намират невероятна прилика в мозъчната активност при хора с шизофрения и творци при томографски изследвания.

Според тях и при едните, и при другите не достигат важни рецептори в хипоталамуса за „филтриране“ и „насочване“ на мислите. И в двете групи е измерена ниска концентрация на допамин в тази мозъчна структура. През хипоталамуса преминава информацията преди тя да достигне до съответните отдели на мозъчната кора. Благодарение на него се случва научаването на ново и мисленето. Според ръководителя на научния труд проф. Фредрик Уллен вероятно с малкото количество на рецептори на този невротрансмитер „филтрирането“ на част от преминаващите сигнали през хипоталамуса е занижено, което и довежда до достигането на по-голяма част от информацията до кортекса. Това по думите му е причина за образуване на стихийната творческа вълна.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
телк преди 6 години
аз от 30 години съм болен....пълен ужас е........
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ СЕ БОРЯ 25 ГОДИНИ С ТОЯ УЖАС!!!БОГ ДА НИ ПАЗИ ЧЕ Е СТРАШНА БОЛЕСТ...БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА...И ХИЧ НЕ Е СМЕШНО...
4
3
 
17
 
! Отговори
хърбел@щърбел преди 9 години
НИКАК НЕ Е СМЕШНО,ДАМИ И ГОСПОДА!САМО КОЙТО НЕ Е ИЗПИТВАЛ БОЛКАТА ОТ ТАЗИ БОЛЕСТ ВЪРХУ СОБСТВЕНОТО СИ ДЕТЕ,САМО ТОЙ НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС!В СЛУЧАЯ ВИ ПРЕДЛАГАМ ДА СПРЕТЕ С ПРОСТАШКИТЕ ШЕГИ,ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ УТРЕ КАКВО МОЖЕ ДА ГО СПОЛЕТИ!PLEASE!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вземат бялата златка като жив манекен оставен без лечение!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да победим шизофренията заедно" си казахме Аз !
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се появи до бъмзи ще разберете