Черната ряпа помага при хиперактивна щитовидна жлеза

Подпомага и черния дроб
1 авг 2014 19:52,
1
Черната ряпа помага при хиперактивна щитовидна жлеза
Източник: Reuters

Черната ряпа е от семейство кръстоцветни. Знае се, че египтяните са правили масло от семената й, но се смята, че зеленчукът произхожда от Азия. Тя представлява коренен зеленчук който има черна обвивка, но под нея цветът му е бял. Ряпата съдържа полезни хранителни вещества, които носят редица ползи за здравето.

Черната ряпа съдържа витамините C, B1, а също така и магнезии и калции, които спомагат за изчистването на черния дроб и жлъчния мехур и стимулира произвеждането на жлъчен сок. 

Скорошни проучвания установяват, че коренният зеленчук може да регулира нивата на кръвното налягане, което се дължи на съдържанието на калий. 

Консумацията му се оказва препоръчителна и при проблеми с храносмилането, тъй като предотвратява запека. Това свойство се дължи на богатото съдържание на фибри и вода. Хранителният режим, който е богат на фибри, в комбинация с много течности, помага за редовната дефекация, което оказва благоприятен ефект върху цялостното здраве на червата. 

Черната ряпа е полезна и при хипертиреоидизъм – повишена функция на щитовидната жлеза. Тя съдържа вещество, което спомага за поддържане на нивата на хормона, отделян от щитовидната жлеза балансирани. Всички кръстоцветни зеленчуци потискат отделянето на хормоните на щитовидната жлеза, най-ефективна от всички тях обаче е черната ряпа.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Освен това, пресен сок от черна ряпа разгражда почти всякакви бъбречни камъни, а също помага за много бързото зарастване на счупени кости.