Дъщерите се грижат повече за стари родители

Но на каква цена и трябва ли да имат граница грижите?
25 авг 2014 21:58, Румяна Тасева
6
Дъщерите се грижат повече за стари родители
Източник: Reuters

Дъщерите се грижат два пъти повече за родителите си в късните години от живота им отколкото синовете, е изводът от проучване. Дъщерите проявяват склонност да се грижат за родителите си дори повече отколкото им е по силите, също така става ясно от него. Проучването е на социолога Анжелина Григориева от Университета Принстън, САЩ.

То се базира на анализ върху данните на 26 хиляди души в старческа възраст и техните семейства. Полът се оказва най-точният фактор за прогнозиране на въпроса за обгрижването на родителите от децата им. Когато в семейството има момиче, нагласата е, че ангажиментът на сина към родителите му автоматично отпада и той проявява неглижиране в обгрижването им в случаите, когато го извършва.

Жените, които имат брат, дори са склонни да се натоварват с ангажименти по обслужването им много повече от тези, които имат само сестра, тъй като на тях им се налага да поемат и задълженията на брат си.

Американките отделят около 12 часа на месец за обслужване на родителите си, докато средния американец откъсва едва 5-6 часа месечно от графика си за тях.

За да се грижи за възрастните си родители, обикновено дъщеря им взима от времето за собственото си семейство или за служебни ангажименти. Времето, което синът отделя за родителите си, е в обратнопропорционална връзка на броя наследници, тоест той се грижи повече, когато е единствено дете.

Натоварването, на което е подложената дъщерята, има своята цена и обикновено е причина за влошаване на нейното здраве. При проучването се установява, че жените, които отделят по 50 и повече часа на седмица за родителите си, три пъти по-често развиват сериозни заболявания.

Още информация, свързана с взаимоотношения, можете да намерите в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Старост...нерадост.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 10 дни отпуск за гледане на болен родител не може да се постигне многоКато не се оценява ролята на рехабилитацията ставаме изкуствено по-болни като нацияЕдно е старецът да се самообслужва,друго е да го храниш с лъжичкатаЧесто хората са безпомощни, просто защото децата им не се сещат да наемат рехабилитатор.По-евтинот излиза по- скъпо и в този случай
3
3
 
5
 
! Отговори
Сам преди 9 години
Аз имам две дъщери които от 5г.не са ме потърсили.Познавам и други такива като мен.Това е,храни куче да те лае!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то се знае и без някой да го проучва, знае се от както света Съществува !
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не се грижиш за родителите си , и няма кой друг, няма да се чувстваш добре , това няма ли да те разболее ?Кое ще ни разболее ? - има много други фактори ..Жените се грижат и за децата си - докато са живи , това е !