За здрава психика – пеша или с колело на работа

Защо да се откажете от шофирането
18 сеп 2014 16:07,
7
За здрава психика – пеша или с колело на работа
Източник: Reuters

Ходенето пеша или карането на колело до работа има по-добър за психическото здраве, в сравнение с шофирането, открива ново проучване. 

Екипът експерти изследва данни от близо 18 000 пътуващи във Великобритания, на възраст между 18 и 65 години. Вземат се под внимание различни аспекти на психическото здраве, включително чувство на безполезност, нещастие, безсъние и способност за справяне с проблемите. 

Взети са предвид също така и фактори, за които е известно, че засягат благосъстоянието, като приходи, деца, смяна на жилище или работа, както и промени в личните отношения.

Резултатите сочат, че хората подобряват своето благосъстояние, когато слизат от автомобила и се качват на колелото или вървят пеша до работа. 

Те съобщават, че успяват по-лесно да се концентрират, а напрежението е по-малко при този вид придвижване, в сравнение с шофирането. Дори и пътуване с градския транспорт също се оказва по-полезен вариант от автомобила.

Времето за пътуване също е важен фактор за психологическото благосъстояние. Проучването сочи още, че колкото повече е прекараното време в автомобила, толкова по-неблагоприятно се отразява на психологическото им здраве. 

От друга страна, хората се чувстват по-добре, когато вървят пеша до работа.

Данните от проучването са публикувани в сп. Preventive Medicine.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
психопат преди 9 години
10000 крачки на ден
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Семи не си купувай обувки за 25лв, ами за 100лв и няма да имаш този проблем