Реабилитираха пълномасленото мляко - то не носи риск за здравето

Оказва се, че е по-полезно за сърдечносъдовото здраве от нискомасленото
Обновена: 21 сеп 2014 13:46 | 21 сеп 2014 13:45, Румяна Тасева
4
Реабилитираха пълномасленото мляко - то не носи риск за здравето
Източник: Reuters

Досега здравословните съвети на специалисти включваха препоръка за избягване на пълномаслените млечни продукти. Това обаче според най-новите научни изследвания все повече се затвърждава като погрешна стъпка. През последните десетилетия става ясно, че за високото ниво на мазнини в кръвта вина имат не толкова съдържащите холестерол, а простите въглехидрати и продукти, произведени от човека, като трансмазнините.

Мазнините в киселото мляко са необходими, ако се цели профилактика на остеопорозата, за която обикновено се препоръчва неговата консумация. Излишен е специалният избор на нискомаслени продукти с цел избягване на сърдечносъдовия риск, тъй като в препоръчваното количество за здрави кости пълномаслено кисело мляко едва ли би могло да навреди на кръвоносните съдове и сърцето. Мерките за тяхната защита би следвало да са други, като балансираното хранене и движение са в основата им.

Напротив, при ново проучване на Центъра по диабет на шведския университет Лунд се стига до заключението, че с консумацията на 8 порции пълномаслени млечни продукти на ден, в това число мляко, сирене, сметана, масло се избягва значително рискът от развитие на диабет тип 2, съобщава The Daily Mail.

Данните от проучването са представени пред Европейското дружество за изследване на диабета (EASD), във Виена, Австрия, като се пояснява, че ежедневната консумация на месо повишава риска от диабет, като този риск е по-голям, ако месото е с по-ниско съдържание на мазнини!...

Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, но те са полезни, твърдят учените, и именно те носят положителния за здравето ефект.


В проучването си те проследяват данните на 27 000 души на възраст между 45 и 74 години в продължение на 14 години, време през което 3000 от тях развиват диабет тип 2.

Те сравняват здравословното състояние на хора, които консумират по 8 порции млечни продукти на ден и други, които хапват средно по порция на ден. Под порция млечни продукти тук се приема 200 мл мляко, прясно или кисело, 20 г сирене, 25 грама сметана, 7 г масло.

Оказва се, че при участниците от първата група рискът от диабет е с 23% по-малък.

Още полезни факти за храненето и здравословното състояние можете да прочетете в рубриката "Диети" на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
никаква храна правена в завод,по това се водя аз
2
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 9 години
Глупости! Не пийте прясно мляко,пълно е с хормони,гъбички и какво ли още не!На никой не муе необходима тази заразена химия!!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди това реабилитираха и кривите краставици. След време ще реабилитират и други неща и ще кажат грешки на растежа!