Лекарства срещу тревожност и безсъние водят до Алцхаймер

Умственият упадък и приемът им обаче може и да е в обратна зависимост
22 сеп 2014 16:39, Румяна Тасева
3
Лекарства срещу тревожност и безсъние водят до Алцхаймер
Източник: Reuters

Продължителният прием на медикаменти за овладяване на емоционални разстройства като тревожност и паника, както и за справяне с безсънието могат да предизвикат развитие на болест на Алцхаймер, смятат канадски учени от Университета Бордо въз основа на проведено проучване, съобщава BBC. Прием на бензодиазепин в продължени на три месеца само повишава риска от деменция с 51%.

Официалното предписание на психоактивното вещество е да не се приема повече от 2-3 месеца, но често терапията на пациентите се удължава.

Изследователският екип все още не е открил причинно-следствен механизъм между приема на лекарството и развитието на Алцхаймер. При проучването си те анализират данните на 2000 случаи на болестта при пациенти над 66-годишна възраст, които са били на терапия с бензодиазепин.

Техните резултати са сравнявани с данните от контролна група, 7000 души в добро здраве на същата възраст.

Самата болест на Алцхаймер залага проблеми със съня и тревожност, поясняват изследователите, поради което не може да се твърди причинно-следствена връзка между приема на лекарствата и когнитивния упадък. Има основание да се смята, че тази връзка може да е в обратна посока. При всички случаи обаче продължителният прием на бензодиазепин е опасен за здравето и трябва да се избягва, твърдят експертите.

Повече новини, свързани с лекарствата и здравето можете да прочетете в рубриката "Акценти" в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
bez преди 9 години
Ako legalizirat trevata (koyato e vsichko drugo, no ne i droga - za info na sledyashtiya policai) shte se reshi problema - ama na koi mu stiska da otneme takava pechalba ot farmacevtichnite kompanii. Lai...n svyat.