Вредна ли е микровълновата фурна?

Какво е лъчението от уреда
Обновена: 16 окт 2014 10:04 | 16 окт 2014 10:04,
12
Вредна ли е микровълновата фурна?
Източник: Reuters

От десетилетия учени и клиенти спорят относно безопасността на микровълновите фурни. Експертите обясняват, че без да бъдат проведени тестове, няма как да се каже със сигурност, а такива няма. 

Безопасно ли е все пак да наблюдаваме през стъклото притоплянето на храната или трябва да отстъпим няколко метра настрани, докато микровълновата фурна спре?

Излъчването от уреда може да нагрее тъканите ви така, както загрява храната. Тя кара водните молекули в храната да вибрират. По този начин се произвежда топлината, която толкова бързо загрява храната. 

60% от човешкия организъм е вода – твърдение, което обясняват страха от стоене в близост до микровълновата фурна. Излагането на високи нива на тези микровълни може да доведе до болезнено изгаряне. Най-чувствителни на големи количества лъчение са лещите на очите и тестисите на мъжете. 

По данни на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ сред вероятните странични ефекти от излагането са изгаряния, катаракта и временен стерилитет.

Важно е да се знае, че лъчението от микровълновата фурна е подобно на това, което излъчват мобилните телефони. То не може да промени никоя молекулярна структура. Микровълновите фурни всъщност излъчват по-малко енергия, в сравнение с инфрачервеното лъчение, познато още като топлината, която тялото отделя. Дори и когато изваждате храната си от фурната, радиацията не се прехвърля върху вас, нито вреди по някакъв начин. 

Производителите са отговорни да обезопасяват вътрешното покритие на вратата на микровълновата фурна, за да се предотврати всяко „изтичане“ на радиация. Важно е това изолиране да бъде качествено, особено ако наоколо има деца или бременни жени.

Още полезна информация на здравна тематика може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
оverkill преди 9 години
Ето и един плюс ...освен загряването на папкането.......на микровълновите фурни....Безотказно убиват всички микроорганизми попаднали и развиващи се върху хранителните продукти....
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от7Не знам какво имаш предвид под структурни промени. При загряване и изгаряне има структурни промени. Всяка термично обработена храна е структурно изменена това е целта.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако по времето на Фюрера бяха измислили този уред, въпросът за безопасност щеше да е забравен!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Производителите са отговорни да обезопасяват вътрешното покритие на вратата на микровълновата фурна, за да се предотврати всяко изтичане на радиация. Важно е това изолиране да бъде качествено, особено ако наоколо има деца или бременни жени." ?!!Да се чудиш, да плачеш ли, или да се смееш!
6
1
 
13
 
! Отговори
от7 преди 9 години
Защото след обработка на храната, няма начин да не настъпват структурни промени във водата, след такова мощно облъчване с радиовълни. Не знам, дали учените са изследвали този факт.
5
0
 
13
 
! Отговори
до discovery преди 9 години
Първата част на разсъжденията са ти прави, но втората, грешна! Вярно е че високочестотните вълни карат молекулите на водата да се движат бързо и те блъскайки се една в друга отделят топлина. Това предизвиква и загряването на храната. Но със спирането на фурната, спира и подаване на енергия и молекулите моментално спират да се движат. По същия начин, както когато угасиш лампата тя веднага угасва, а не свети по инерция. Мен повече ме притеснява качеството на храната след такава обработка, защото
4
4
 
2
 
! Отговори
читател преди 9 години
Да причини "изгаряния, катаракта и временен стерилитет"?Само ако си вътре.Всеки модел минава проверка колко високочестотна енергия се разсейва извън обема на печката.Всяка фирма производител го прави това измерване.Поредната статия от типа "информационен шум".
3
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Микровълновата фурна е полезна когато има какво да се сложи вътре.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** тест, дали микровълновата фурна е екранирана качествено. Слагате GSM-*** във фурната и набирате неговия номер. Ако не звъни, значи всичко е наред. Но ако звъни, значи фурната пропуска навън. Което е лошо, защото щом по-дългите вълни на телефона минават, то четирисантиметровите вълни на печката излизат безпрепятствено.Старата ми фурна спираше телефона, но новата уж маркова-не!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Микровълновата фурна - едно от пъклените творения на Коcтов!