Жените могат да намалят риска от инсулт с 50%. Kак?

Вероятно трябва да се откажете от някои навици
17 окт 2014 20:38,
5
Жените могат да намалят риска от инсулт с 50%. Kак?
Източник: Reuters

Здравословният начин на живот може да намали риска от инсулт с повече от 50% при жените, сочи ново проучване.

Установено е, че нездравословният хранителен режим, заедно с други фактори, свързани с начина на живот, като затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, могат да повишат риска от мозъчен удар. 

Според изследователския екип от Karolinska Institutet, Стокхолм, Швеция, обаче са малко проучванията, които разглеждат как спазването на здравословен хранителен режим и начин на живот може да повлияе върху риска от инсулт. 

Изследователите анализират подобни данни на 31 696 жени, които са на около 60-годишна възраст. Участничките попълват подробен въпросник, където дават информация за хранителния режим и навиците си, свързани с начина им на живот. Никоя от участничките не страда от раково или сърдечносъдово заболяване. 

Жените биват наблюдавани над 10 години, като през този период се следи как пет фактора, свързани с начина на живот, влияят на риска от инсулт. Те са:

  • здравословен хранителен режим;
  • никога да не са пушили цигари;
  • умерена консумация на алкохол;
  • редовни физически упражнения;
  • здравословно тегло.

Екипът учени установява, че само 589 жени спазват и петте изисквания, а 1535 от участничките не следват нито един от тях. Останалите следват само две или три от здравословните препоръки. 

Оказва се, че при тези, които изпълняват и петте изисквания за здравословен начин на живот, рискът от инсулт е с 54% по-малък. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрутро!Това важи и за мъжете между другото.Не е интересно да публикувате резултатите от всички изследвания, публикувани в специализирани издания - понякога те са с цел просто да потвърдят съществуващи теории или се правят по поръчка на здравни каси.:)