Какво трябва да хапваме ежедневно?

И как определяме кои храни са здравословни
30 окт 2014 12:57,
1
Какво трябва да хапваме ежедневно?
Източник: Reuters

Здравословни са тези храни, които имат богато хранително съдържание, без добавена захар. Консумацията на разнообразие от здравословни храни е най-добрият начин да се набавят жизненоважните вещества на организма. Може да направите ежедневния си хранителен режим здравословен и балансиран, като добавите някои от следните храни. 

Спанак. Той е сред храните с най-високо съдържание на хранителни вещества, а в същото време съдържа и малко калории. 

Спанакът е източник на растителните омега-3 мастни киселини и фолиева киселина, които помагат за намаляване риска от сърдечно заболяване и остеопороза. Фолиевата киселина до известна степен понижава сексуалните проблеми, свързани с възрастта. 

Кисело мляко. То подпомага имунната система. Осигурява протеин, калций и ключови витамини, които поддържат здравето на костите и метаболизма. Киселото мляко съдържа пробиотици, които са полезни за храносмилателната система.

Моркови. Повечето оранжеви, червени или жълти зеленчуци и плодове съдържат картиноиди – мастноразтворими съединения. Те се свързват с намаляване риска от различни видове рак, а също така и от тежки възпалителни състояния като астма и ревматоиден артрит. 

Зърнени култури. Те са сред най-добрите вегетариански източници на протеини. Богати са на антоцианин – антиоксидант, за който е доказано, че подобрява мозъчната функция. Зърнените култури са богати още на фибри, желязо и витамин B, които играят основна роля в метаболизма.

Още за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари