Кивито укрепва ставите и сърцето

Плодът е с богато съдържание на витамин C
17 ное 2014 21:46,
0
Кивито укрепва ставите и сърцето
Източник: Reuters, архив

Кивито – вкусеният зелен плод, е богат на множество хранителни вещества, които могат да подпомогнат здравето по най-различни начини. Нека разгледаме някои от качествата на този плод. 

Кивито е с богато съдържание на антиоксиданти. Освен че е мощно противовъзпалително средство, витамин C е и потенциален антиоксидант. Количеството от една чаша киви е източник на 164 мг витамин C, което е 273% от ежедневната нужда на организма. Този витамин защитава ДНК от уврежданията, причинени от свободните радикали.

Консумацията на киви не само намалява нивата на „лошия“ холестерол, но и понижава тези на „добрия“ при хората, които имат проблеми със сърцето. При проучване се установява значително подобрение в нивата му при пациенти със сърдечни заболявания само след 8-седмична консумация на киви. 

Витамин Е също се съдържа в зеления плод, заедно с някои полифенолни съединения, които, благодарение на антиоксидантните си свойства, защитават сърцето.

Според проучване при пациентите, които страдат от сърдечно заболяване и ядат киви в продължение на 28 дни, се наблюдава значително подобряване на липидния профил. Нивата на триглицеридите и „лошия“ холестерол са понижени.

Поради богатото си съдържание на витамин C, кивито е плод, който трябва да се консумира от всички, които страдат от възпалителни заболявания като артрит. По този начин не само ще се намали възпалението, но също така и ще се предпазим от износването на ставите. Ще се предотврати прогресирането и влошаването на състоянието.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари