Недостигът на витамин D съкращава живота

Той поддържа имунната ни система
24 ное 2014 22:16,
1
Недостигът на витамин D съкращава живота
Снимка: Reuters

Макар от много години насам витамин С да е смятан за най-важния за човешкия организъм витамин, ново проучване на учени от Калифорния показва, че витамин Д е далеч по-важен за нормалното ни функциониране и дълголетието ни.

Под наименованието витамин Д се обединява малка група от вещества, които се отнасят към групата на мастно-разтворимите витамини.

 С най- важно значение за човека са ергокалциферол или по известен като витамин Д2 и холекалциферол, който е известен повече като витамин Д3. Витамин Д има важно значение за регулирането на минералните съставки в човешкия организъм и най-вече на обмяната на калция и фосфора. Основните му естествени източници са два: единия източник е храната, а другия начин за получаване на витамин Д е синтеза му в кожата.
 
Според учените ниските нива на витамина в организма ни може да доведе до сърдечни болести и болести на костите, като остеопороза. Той подпомага и заздравяването на имунната система. Липсата на него в организма ни, ни кара да боледуваме по-често, а отслабналата имунна система може да доведе усложнения на болестите.
 
Изследването показва още, че липсата на витамин Д в организма може да доведе до нарушение на работата на мозъка и проблеми по време на бременността. Според него в организма на никой от столетниците не липсва този витамин. Което ще рече, че приемайки този витамин, може с една трета да намалите риска от преждевременна смърт.
 
В опита взели участие на над 4 хиляди души на възраст около 60 години, резултатите от което били показателни за твърдението на учените.
 
Ако животът им не е бил особено активен и се наблюдавал недостиг на витамин Д, рискът от преждевременна смърт бил до 50%. Хората, които водели активен начин на живот, но не се грижили за постъпването на витамин Д в организма си, рискували да умрат с 30% по- рано.
 
Тези изводи дават основание на експертите да твърдят, че за да съхраните здравето и дълголетието, са важни два фактора – физическата активност и балансираното хранене, в което задължително трябва да присъстват полезният витамин Д.
 
Този витамин можете да си набавите чрез рибите, телешкото, сирене, мляко, кашкавал, яйца, гъби и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Амунилен преди 9 години
Д-р Бойко ще ви излекува всички!