Смъртността от рак на гърдата намалява

Това сочи статистиката от последните години
16 дек 2014 22:03,
0
Смъртността от рак на гърдата намалява
Снимка: Reuters, архив

При пациентки с рак на гърдата, приемали медикамента тамоксифен в продължение на 10 години, вместо стандартния 5-годишен курс на лечение, смъртността драстично е намаляла.

Това сочат данните от последните 20 години, публикувани в сп. Lancet Oncology.
 
Проучването анализира клиничните данни от над 50 000 жени във Великобритания. При тези жени рискът от преждевременна смърт е с 29% по-нисък.
 
Тамоксифен е широко използван при тумори на гърдата, които носят рецептора за естрогени върху повърхността на клетките си. Тези тумори се нуждаят от естрогени, за да растат. Лекарството блокира естрогеновите рецептори, като по този начин спира растежа им.
 
В последните 30 години няма по-използван препарат при лечение на рака на млечната жлеза от него, а и въобще в медицинската практика за лечение на всички видове рак, той вероятно държи първенство по най-дълга издържливост и приложение в практиката.
 
Медикаментът има доказани защитни ефекти при костната тъкан и това е както една от съществените разлики,така и негово предимство пред други видове от тъй наречената таблетна химиотерапия.
 
Той обаче не е лишен от странични ефекти, сред които фигурират нови потенциални неоплазии. Проучването показва, също така, че удвояването на продължителността на приема на тамоксифен увеличава до 3% риска от рак на ендометриума.
 
Лечението повишава и риска от тромбообразуване в кръвоносните съдове на белите дробове. Въпреки това рискът от странични ефекти като цяло е оправдан от повишената преживяемост, дължаща се на лечението.
 
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените, като годишно от него заболяват близо 1,6 млн. души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари