Помагат ли картофите да отслабнем?

Екстракт може да ограничи натрупването на килограми
21 дек 2014 10:48,
0
Помагат ли картофите да отслабнем?
Източник: Reuters, архив

Екстракт в картофите може да ограничи натрупването на килограми, когато продуктът бъде добавен към хранителен режим, богат на мазнини и рафинирани въглехидрати.

Според учените от McGill University в Канада екстрактът от картоф съдържа висока концентрация антиоксиданти – полифеноли.

Тези съединения са отговорни за активирането на ензим, който помага за по-бързото разграждане на захарта, благодарение на което се повишава и метаболизмът и се предотвратява натрупването на килограми. 

Този ензим също така се намесва и в развитието на мастните клетки и помага за цялостното редуцирането на мастната тъкан. 

За да се определи дали екстрактът всъщност ускорява метаболизма, изследователите провеждат лабораторно проучване. Оказва се, че при липсата на екстракта от картофи, се наблюдава повишаване на килограмите. След проведените анализи учените стигат до извода, че наличието на картофи в хранителния режим играе роля в предотвратяването на натрупването на килограми.

Учените са убедени, че екстрактът от картофи ще има същия ефект и сред хората, но количеството от продукта трябва да бъде различно. 

За да се докаже това твърдение обаче са необходими клинични проучвания сред хора. Освен това, трябва да се определи и оптималната доза за мъжете и жените, тъй като представителите на различните полове имат различен метаболизъм. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Molecular Nutrition & Food Research.

Още полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари