9 факта за вируса на Ебола

И как можем да се заразим
25 дек 2014 11:36, Румяна Тасева
0
9 факта за вируса на Ебола
Снимка: Reuters, архив

Ебола е вирусна хеморагична треска при хората и други бозайници, която се причинява от Ебола вирус.

 
Симптоматиката на болестта включва повишена температура, възпалено гърло, мускулна болка и главоболие, повръщане, диария и обрив, понижена функция на черния дроб и бъбреците. Болният може да започне да получава кървене. То е както вътрешно, така и външно.
 
Заразяването с вируса става само чрез контакт с кръв или други телесни течности от заразен човек или животно. Вирусът не се разпространява по въздушно-капков път. Смята се, че плодоядните прилепи са естествен носител на вируса в природната среда и могат да го разпространяват, без те самите да развиват болестта. Хората се заразяват при пряк контакт с прилепи.
 
Кои са 9-те основни факта, които задължително трябва да знаем за Ебола? Започваме да ги изброяваме отзад напред, от 9-тия към първия:
 
9. Нашите кучета и котки не разпространяват Ебола. Не е имало съобщения за кучета или котки, болни от Ебола или че са в състояние да заразяват с вируса Ебола хора или други животни. Тъй като рискът от бързо разпространение на Ебола, е много нисък, рискът за зараза на домашни любимци с вируса, също е много нисък.
 
8. Заразяването с Ебола не се осъществява чрез консумацията на законно внесени или отгледани в страната ни хранителни продукти.
 
7. Комарите могат да пренасят някои причинители на смъртоносни инфекции сред хората като малария и западнонилска треска, но те не пренасят Ебола. Не е имало съобщения за комари или други насекоми, които да пренасят Ебола. Инфекцията с този вирус се разпространява само от бозайници (например: хора, примати, прилепи и др.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: фактизаразяванеЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари