Кое е специфично при грижата за младежката кожа?

Най-често тя е засегната от акне
17 яну 2015 14:28, Румяна Тасева
1
Кое е специфично при грижата за младежката кожа?
Източник: Reuters, архив

При младата кожа е характерно усиленото производство на себум. За контрол над него, експертите препоръчват подрастващите да мият лицето си веднъж или два пъти дневно с топла вода и мек сапун, който да не е с антибактериален или почистващ ефект. Това се налага, тъй като прекомерното почистване или очистване трябва да се избягва, защото кожата на тийнейджъра е склонна да изсъхва или да се предизвика раздразняването и. След измиването, може да се приложи овлажнител без масло. 

Най-честият кожен проблем сред подрастващите е появата на акне. Акнето е болестно състояние на кожата, известно още като „младежки пъпки“. При акне, се запушват отворите на мастните жлези и се образуват черни точки, а също и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява по лицето, гърба и гърдите. При повечето хора то изчезва или се подобрява при достигане на възраст 20 години. 

На пазара съществуват  множество продукти за лечение на мазна, склонна към поява на акне, кожа. Голяма част от тях съдържат активните съставки бензоил пероксид и салицилова киселина, които редуцират броя на бактерии и мазнината на повърхността на кожата. Дерматолозите съветват, при наличие на пъпки, те да не се стискат, тъй като е вероятно да се появят белези. Когато акнето не може да се излекува със стандартните процедури, може да се изисква дерматологична оценка и специфично лечение.

При избора на козметика и тоалетни принадлежности, е хубаво да се използват тези, описани като  продукти "срещу акне". Разумно е да се избягват продукти, които са на алкохолна основа (те отнемат естествената влага от кожата) или съдържат някакво масло.

Повече за спецификите на младежката кожа може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се третира със повече Беладур