Хората си мислят, че по-скъпите лекарства са по-ефикасни

Пациенти, които уж били третирани с медикамент за $1500, значително се подобрили
29 яну 2015 16:57,
4
Хората си мислят, че по-скъпите лекарства са по-ефикасни
Снимка: Архив Reuters

Колкото по-скъпо е дадено лекарство, толкова по-ефикасно изглежда то, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

"Очакванията на болните играят важна роля за ефикасността на лечението им и в случая плацебо ефектът бе потвърден сред пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон", заяви ръководителят на изследването д-р Алберто Еспай от университета на Охайо в Синсинати.

"Искахме да проверим дали цената на лекарството може да предизвика същия ефект", обяснява той.

За целта изследователите информирали 12 пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон, че ще бъдат инжектирани два пъти с лекарство, като втората инжекция ще бъде направена, след като е преминал ефектът от първата. Изследователите освен това обяснили, че съставките в двете инжекции са едни и същи, но са произведени от две различни лаборатории и че първата инжекция струва 100 долара, а втората - 1500 долара.

Изследователите уверили също, че макар цената на двете инжекции да е различна, ефикасността им е еднаква. А всъщност на участниците бил инжектиран солен разтвор.

След "терапията" те били тествани, за да се проучат двигателните им способности, и минали изследвания със скенер, за да се прецени мозъчната им дейност. Изследователите констатирали, че у участниците, които смятали, че са инжектирани със скъпо лекарство, двигателните способности се подобрили с 28 на сто в сравнение с инжектираните с "евтино" лекарство.

"Ако открием стратегия за контролиране на плацебо ефекта, ще можем да оптимизираме ефикасността на леченията", отбеляза д-р Еспай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Вярно е. Убиват по-бързо.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само истински трудните за производство лекарства могат да претендират за висока цена. Тези, които я имат само заради патента, пет пари не струват.Разбирам едно лекарство, което се инжектира в нанокристални гранули, или се ползва циклотрон, да струва 1500, но нормалните химикали -не.Иначе, в статията се говори за плацебо изследване, не са им взели 1500, само са им казали, че принципно струва толкова.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре са ги одрали с по 1500 долара и са им инжектирали солен разтвор..... евала на такива експерименти.Утре да вземат да им дадат истинско лекарство и вместо 28% разликата ще е 100