Нарът помага при Алцхаймер

Намалява и стреса
26 фев 2015 16:28,
0
Нарът помага при Алцхаймер
Източник: Reuters, архив

От древни времена нарът е сред символите на фертилитета. Според проучване на изследователите от университета „Куин Маргарет“, Великобритания, количеството от една чаша сок от нар повишава нивата на тестостерона при мъжете и жените. Това свойство на плода го прави чудесен афродизиак. 

Има и данни, според които нарът съдържа определени съединения, подобни на половите хормони в организма. Това обяснява свойството му да подобрява либидото.

Процесът на остаряване се дължи на уврежданията на клетките, вследствие на свободните радикали. Полифенолите в червения плод са мощни антиоксиданти, които могат да забавят тези процеси. Това означава, че консумацията на нар прави кожата нежна и сияйна за дълго време.

Освен че понижава оксидативния стрес в организма, нарът помага и за намаляване нивата на психическия стрес. Установява се, че консумацията на сок от нар намалява нивата на кортизола, познат още като хормон на стреса.

Мозъкът също би могъл да се „възползва“ от качествата на плода, тъй като има данни, че той помага в профилактиката и лечението на Алцхаймер. От анализа на проучване става ясно, че сокът от нар намалява отлагането и натрупването на амилоид в хипокампуса с 50%. Това се счита за подобряване на състоянието. 

Консумацията на сок от червения плод също така може да е полезна и по отношение на денталната плака. От данните на проучване се установява, че водно-алкохолният екстракт в нара ефективно намалява образуването на плака, вследствие на натрупвания на микроорганизми, с близо 84%.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари