Кога спортуването се превръща в психично разстройство?

И как да се предпазим от мускулна дисморфия
4 мар 2015 20:47,
2
Кога спортуването се превръща в психично разстройство?
Снимка: Reuters, архив

Голяма част от населението на Земята спортува ежедневно с различни мотиви. Някои от мотивите са социално възприети за нормални, от гледна точка на здравословните и премерени естетически ползи от спорта. Други от мотивите са с нарцистична окраска и, макар и да не са със социална вреда, в основата им се крие двигател от неосъзнат психически проблем.

В съвременното общество, все повече, се налага модел на външен визуален перфекционизъм, който отваря врати в професионалното развитие и интимните взаимоотношения. В тои ред на мисли, е въпрос на гъвкавост, приспособимост и самоуважение човек да изглежда добре. Грижата за външната красота при мъжете не трябва да бъде възприемана по подразбиране като Адонис комплекс, нито за нарцисизъм.
 
Мускулната дисморфия е психическо разстройство, което може да се разглежда като патологичен Адонис комплекс. Това състояние се наблюдава при активно спортуващи юноши и млади мъже със силно развита мускулатура. Това са хора, които тренират почти постоянно и не получават удовлетворение от постигнатите резултати, които са обективно и очевидно много над средното ниво на задоволителност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ми къ преди 9 години
Друго си е да се излегнеш на дивана и да мааш пражени картои
1
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
баси ръките чуек