Сомнамбулите заобикалят всички препятствия – кое ги навигира?

Определен тип клетки в мозъка не спят заедно с нас
Обновена: 25 мар 2015 22:11 | 25 мар 2015 22:00,
0
Сомнамбулите заобикалят всички препятствия – кое ги навигира?
Източник: Reuters, архив

Изследователи от NYU Langone Medical Centre откриха защо хората, които ходят насън, сякаш осъзнато се движат и избягват всички препятствия пред себе си.

Те установяват че мозъчните клетки, които отговарят за навигацията са еднакво активни в будно състояние и на сън. Изследването „стъпва“ на откритията, свързани с навигационната системата на мозъка от миналата година. 

Екипът от Ню Йорк открива, че мозъчните клетки в тази система се активират в по-голяма степен, когато главата е обърната в определена посока. Установява се още, че тези неврони са активни и по време на сън. 

За целта на своето проучване изследователите изучават мозъчната активност на животни в лабораторни условия по време на REM фазата на съня. При хората тя се характеризира със сънуване, по време на което електрическата активност на мозъка почти не се различава от тази в будно състояние. 

Установява се, че „стрелката на компаса“ работи със същата скорост както и в будно състояние.

Откритията биха могли да доведат до разработване на ново лечение при проблеми, свързани с ориентацията. Те са сред първите симптоми, които „подсказват“ за болест на Алцхаймер, както и за други неврологични проблеми. 

Учените планират проучвания, по време на които да тестват дали посоката на главата и навигацията биха могли да се контролират по електрически път и да бъдат предвиждани. 

Резултатите са публикувани в сп. Nature Neuroscience.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Сън“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари