Защо ракът на яйчниците е толкова опасен?

Какво представляват той
1 апр 2015 17:47,
2
Защо ракът на яйчниците е толкова опасен?
Източник: Reuters, архив

Яйчниковите тумори са хетерогенна група туморни образувания, чиито представители се различават един от друг по морфологичния си строеж и биохарактеристика. Многообразието в патогенетичното представителство на туморите се изявява от факта, че яйчниците са изградени от три вида клетки, които са епителни, мезенхимни и герминативни.

В този си аспект яйчниковата тъкан има много голям и същевременно с това различен по степен потенциал за плурипотентно развитие на необразувания. Именно поради този проблем, съвременната класификация на СЗО се фундаментализира предимно на хистологичните варианти на туморните формации по яйчниците с малигнен характер. Според експертите, въвели тази класификация през 1973 г., съществуват девет основни групи злокачествени тумори на яйчниците.

1. Класификация на яйчниковите тумори

Първата група ангажира обикновените епителни тумори. Те могат да бъдат серозни, муцинозни, ендометроидни, светлоклетъчни, тип "Бренер", смесени и недиференцирани карциноми.

Втората група са тумори от половодиференцирания и недиференцирания мезенхимен тип. Такива са гранулозостромалните тумори, които от своя страна се делят на гранулозоклетъчни и фибро-текомни тумори. Също така има подгрупа андробластомни тумори, с водещ представител тумора на Сертоли-Лайдиг, както и още две подгрупи – гинандробластоми и некласифицируем тип ракови формации по яйчниците.

Към третата група специалистите считат за уместно да изложат само една единствена немалка група малигнени образувания по яйчниците, които са от групата на липидно-клетъчните тумори, имащи фундамент в развитието си вследствие на масово развитие на липидни или липоидни ту-формации в яйчниците.

За факторите и профилактиката по отношение на рака на яйчниците може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: рак на яйчниците
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ КОЙ РАК НЕ ОПАСЕН?