Как хомеопатията може да укрепи имунитета?

Разказва д-р Мария Папазова пред Puls.bg
14 апр 2015 20:20,
6
Как хомеопатията може да укрепи имунитета?
Източник: Reuters, архив

Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар.

- Как действа имунната система и какви грешки допускаме, които водят до отслабването й? 

От гледна точка на холистичната медицина, имунитетът представлява сложна мрежова система. Представете си я подобна на интернет – органи и тъкани, с нелинеарни връзки помежду си (като интернет сървърите), чиято роля е бързо да неутрализират чуждите за организма клетки и компоненти. За да има необходимата висока устойчивост тази сложна система, тя трябва да бъде добре балансирана. Какво означава това?

Имунната система функционира в две основни направления – клетъчен имунен отговор и хуморален имунен отговор (и двете са част от т. нар. специфичен имунитет). Клетъчният имунен отговор прилича на армия от клетки войници (NK-клетки, макрофаги и др.), чиято задача е в директна схватка да унищожат всяка клетка, която не разпознаят като собствена за организма и като здрава (непоразена от вирус или генна модификация). Хуморалният имунитет работи с производството на антитела от B лимфоцитите. Можем образно да ги наречем „химическите оръжия” или „артилерията” на нашите защитни войски, която не влиза в ръкопашен бой, но чрез антителата, които произвежда, неутрализира врага. 

За да имаме здрав имунитет, необходимо е да има равновесие в клетките, отговорни за двата вида имунен отговор. Защото балансираната имунна реакция е нещо като щафета между тях. 

Много често антибиотиците се явяват фактор, пречещ на нормалното предаване на щафетата. Това е ярко изразено в детството – децата се раждат с висока активност на хуморалния отговор, първите 2 години трябва да се „възпита” клетъчен имунитет чрез достатъчно дълготрайни и успешно завършващи срещи с микроорганизми. Ако пречим на тези срещи с прибързано даване на антибиотик, нарушаваме способността за балансиране на имунния отговор. Детският организъм зацикля - всеки „нашественик“ се посреща само с антитела, а това води до развитие на алергии и склонност към алергично възпаление, без да има дори наследствена предразположеност.

Как можем да съдействаме за укрепването на имунитета може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Не знам какъв д-р е тази, щом говори за "хомеопатия". Понеже прочетох докрай статията, очевидно и плащат производителите на шуслерови соли, а за да не я заплюят колегите й истинските доктори, все пак казва, че без антибиотик нема как да стане :)
4
1
 
2
 
! Отговори
до Барламей преди 9 години
Много точно казано. ХУМОРален имунен отговор, равновесие в клетките.... Сещам се за Двойникът с Тодор Колев, вечна му памет, "Човешкият организъм - съвкупност от клетки".
3
1
 
2
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
Всеки лекар с достатъчно стаж и опит и без предубеждения може сам да си направи заключение за действието на хомеопатията, независимо кой какво казва.
2
1
 
7
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
Досега НИКОЙ НЕ Е УСПЯЛ ДА ДОКАЖЕ НАЛИЧИЕТО НА НЯКАКЪВ ЕФЕКТ НА ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ПРЕПАРАТИ! Ефектът върху финансите на "Boiron" е очевиден... Най-обикновен шарлатанизъм, основан на плацебо ефектите на скорбялата върху хипохондричните безмозъчни ***.
1
1
 
4
 
! Отговори
Баничка Маслинка преди 9 години
хомеопатия... леко приет синоним за психопатия.