Консумацията на захар вреди на сърцето

Наднорменото тегло и развалените зъби са другите последствия
16 апр 2015 18:02,
9
Консумацията на захар вреди на сърцето
Източник: Reuters, архив

Захарта е важна за правилното функциониране на организма, когато се консумира в умерени количества. Преди милиони години прадедите ни са разчитали на плодовете с богато съдържание на захар. 

Причината е не само в значителното количество енергия, което носят, но те също така спомагат за съхраняването на мазнини, което е от основно значение за оцеляването. Тези, които не консумират достатъчно захар, нямат нито енергия, нито физически са способни да се възпроизвеждат. 

В резултат на това, мозъкът е изградил интересен механизъм, подпомагащ оцеляването – почти неустоимо желание за сладко. За съжаление, този механизъм днес играе лоша шега, тъй като много хора консумират много по-големи от необходимите им количества захар прекалено често.

И макар голямата талия и развалените зъби да са най-видимите последствия от прекомерната консумация на захар, има и други, които са не по-малко опасни. 

Когато се изконсумира, захарта попада в кръвообращението, а високите нива на кръвна глюкоза имат неблагоприятен ефект върху сърцето. От проучване, проведено през 2013 г. и публикувано в Journal of the American Heart Association, става ясно, че големите количества кръвна глюкоза стресират сърцето, вследствие на което се намалява мускулната му функция.

При много продължително излагане, има риск от сърдечна недостатъчност, предупреждават учени. 

Високите количества фруктоза, която обикновено се намира в изкуствено подсладените продукти, понижават нивата на „добрия“ холестерол. Това може да „отключи“ формирането на триглицериди, които от черния дроб попадат в артериите и повишават риска от инфаркт или инсулт.

Повече информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народът български казва "С Бога и с прилика!". Нека не изпадаме в крайности. Познавам един дебелак, който не лизва захар, не си слага захар н кафето, в чая. Тригрицеридите му са 2.4 над горната стойност на нормата, "лошият холестерол" - 2 пъти.
4
1
 
9
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
дрън,дрън,глупости на търкалета,негативните мисли и отношение вреди на сърцето ,а не захарта
3
1
 
3
 
! Отговори
Буда преди 9 години
Най полезна за здравето е една дебела филия с оФча мас.
2
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 9 години
Ей сега ще си направя един сандвич с две големи баклавички и една по малка по средата.
1
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Вредни са подсладителите, а не захарта. Захарта използвана в умерени количества не е вредна. Вредни са и хидрогенираните мазнини, маргарините, сметаните, които се съдържат в почти всички сладкарски изделия. Стига сте заблуждавали хората!