Надежда: Непознат досега протеин може да пребори рака

Белите кръвни клетки са "турбозаредени" с новия протеин
17 апр 2015 20:56,
1
Надежда: Непознат досега протеин може да пребори рака
Снимка: Reuters, архив

Британски изследователи вярват, че са открили начин за стимулиране на имунната система, който напълно ще промени борбата срещу рака или вирусите, пишат водещи британски издания,позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс", цитиран от БТА.

Надежда дава случайното откритие на "напълно неизвестен досега протеин", пише в. "Дейли експрес".

Протеинът, наречен LEM (Lymphocyte expansion molecule), е открит от специалистите от лондонския Импириъл колидж. Изследователите се надяват до три години да започнат изпитания с хора на нова генна терапия на базата на откритието.

Когато е изправена пред сериозна инфекция или рак, имунната система впряга отбранителната си система, състояща от цитотоксични Т-клетки (цитотоксични Т-лимфоцити, Т-клетки). Често обаче те не са в състояние да се размножат в достатъчно количество и губят битката.

Новооткритият протеин обаче дава възможност за производството на много по-голям брой Т-клетки - достатъчни, за да преборят рака или друг вид заболяване.

Изследователите са открили протеина при скрининг на мишки с генетични мутации. Оказало се, че гризачите със специфична генетична мутация произвеждат 10 пъти повече Т-клетки, когато са заразени, в сравнение с останалите. Учените приписват този ефект на протеина LEM, който е наличен и при хората.

Специалистите ще се опитат да приложат откритието в нова генна терапия, състояща се в извличане на бели кръвни клетки от пациенти с рак, които преди да бъдат върнати обратно, ще бъдат "турбозаредени" с протеина.

Д-р Майк Търнър от британския Уелкъм Тръст също приветства откритието. "Преди да започнат изпитания с хора, са необходими по-нататъшни изследвания в животински модели. Откритието обаче крие голям потенциал за нов тип лечение, базирано върху естествената способност на имунната система да намира и унищожава необичайни клетки", казва д-р Търнър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
Витамин Б17 е ефикасен лек против рака, но фармацевтичните компании опровергават тази истина за да държат пазарите за скъпите си лекарства , иначе биха фалирали. Преди век беше "нелечим" и скорбута докато накрая не признаха, че това е просто недосиг на витамин Ц. Б17 се съдържа в семето на някои плодове. В гугъл има много статии за него.