Срещу високо кръвно и диабет - ванадий

Минералът участва в протичането на всички метаболитни процеси
17 апр 2015 17:08,
12
Срещу високо кръвно и диабет - ванадий
Източник: Reuters, архив

Ванадият е сред по-неизвестните представители на Менделеевата таблица, но в процеса на неговото изучаване специалистите откриват неговото изключително важно влияние върху здравето на човека.

Изненадващо късно изследователите са установили, че този минерал е наистина необходим за правилното функциониране на организма.

Той участва в протичането на всички метаболитни процеси в тялото, активирайки придвижването на аминокиселини, протеини и въглехидрати директно към мускулите. По този начин увеличава техния обем и плътност, стимулира растежа и плътността им.

Това е причината ванадият да е важна съставка в хранителните добавки, които спортистите приемат за натрупване на мускулна маса.

Доказано е, че химичният елемент потиска синтеза на холестерол, като предотвратява образуването му в кръвоносните съдове. По този начин се подобрява цялостната функция на сърдечносъдовата система.

Ванадият подобрява оползотворяването на инсулина и така подобрява глюкозната толерантност. Когато се използва в комбинация с хром, той повлиява минералния дефицит при хора с диабет и хипогликемия.

Важно е да се знае, че недостигът на ванадий в организма е предпоставка за развитието на захарна болест, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, репродуктивни проблеми и бъбречна недостатъчност.

Дефицитът му се свързва още с повишено образуване на кариеси, кашлица, зачервени сливици и болка в гърдите.

За да се предотвратят тези странични ефекти, е необходима бърза промяна в хранителния режим.

Химичният елемент се съдържа основно в морската храна, месото, бобовите култури, пълнозърнестите храни и най-вече при зеленчуци като репичките.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: диабетползиванадий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Анче, ванадият е МЕТАЛ, А НЕ МИНЕРАЛ!После не се сърдете, че ви наричам прости, некадърни драскачи!
7
0
 
6
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Вaнaдий, (V), е елемент, не минерaл!
6
0
 
2
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 9 години
3. Това, че не виждате останалите източници, не означава, че няма излъчване.Ефирна телевизия, радиостанции, естествения шумов фон
5
0
 
2
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 9 години
До 2 и 6 вниманиеПостовете Ви са абсолютно ***.1. От целият честотен спектър, който съществува, определено според Вас четотата на рутерите е най-опасна.2. Електромагнитното излъчване съществува и то не само от рутерите.Всеки уред, който се захранва с електричество генерира електромагнитни вълни.Знаете ли, че военен предавател като излъчи сигнал той обикаля няколко пъти земно кълбо като се отразява между йоносферата и земната повърхност.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако рутерите не баха опасни, щяха и в други държави да ги монтират по покривите на жилищни сгради. Това обаче се прави само в България, тъй като само тук са изпълнени следните две условия: 1. На червените капиталисти хич не им пука дали ще избиват хората, 2. Народът е крайно овчедушен и много робски.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
срещу високо кръвно - здравословно хранене и спорт.
2
3
 
7
 
! Отговори
bai vlado преди 9 години
И какво им е опасното на рутерите?! Облъчването което получаваш от него за 1 (една) година (и то при положение че си се хванал за антената му) е равно на това на 20 минутен разговор по GSM.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....и цианкалий при старческо малоумие