Златото може да помогне при рак

Усилва се ефектът от лъче- и химиотерапията
23 апр 2015 23:00,
9
Златото може да помогне при рак
Източник: Reuters, архив

Най-ценният метал от Менделеевата таблица дълго време беше разглеждан просто като скъпоценност и източник на благосъстояние, но все повече нови проучвания показват, че златото може да носи и съществени ползи за човешкото здраве.

Химичният елемент е навярно една от най-големите надежди на учените, че ракът е лечим.

Наскоро публикувано в сп. Nature Medicine проучване например сочи, че наночастици от злато унищожават раковите клетки и многократно усилват ефекта от лъче- и химиотерапията.

Целта е наночастиците да се свържат с молекулата на дадено лекарствено вещество, да го заведат точно там, където е туморната клетка и да предизвикат в нея разрушителен процес, блокирайки по този начин развитието на рака. Те се насочват към всяка една от туморните клетки, избягвайки схватката с имунната система на човека. Така раковите клетки загиват, а здравата тъкан остава неповредена.

При експерименти с животни златните частици са използвани за спиране на рака чрез атрофия на кръвоносните съдове на тумора.

Наночастицата, известна като BIND 014, е създадена за преодоляване на три от основните предизвикателства пред медикаментозната употреба: тя гарантира, че терапевтичните молекули стигат точно до проблемните части в тялото, осигурява бавното им отделяне в продължение на няколко дни, така че да могат да „заобиколят” съпротивата на имунната система и тя да не е в състояние да ги разпознае като чужди частици и да ги унищожи, както много често се получава днес.

Повече за връзката между златото и здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали помага и за хемороиди,а?!? Ако помага да давам вибратора на галванизация,че на се живее вече...
5
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
е, на стив джобс явно не му помогна
4
0
 
6
 
! Отговори
Смейте се сетне рев преди 9 години
От тези Джи Ес Еми и антените за тях, хората масово се поболяват. Особенно жените. Ама кой да чуе. Масова психоза за безвредност от страна на медиите и Джи ес ем служителите. Обадиш ли се, ставаш за смях. Само че, смехът е за нас дето предупреждаваме, а сълзите са за тези дето ни се смеят.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в цял свят лекуват рак с коноп?!?!?
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като наночастици златото има понякога съвсем други свойства от познатите от бита или часовете по СЪПРОМАТ. Същото се отнася и за други наноматериали на познати елементи.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"дълго време беше разглеждан просто като скъпоценност и източник на благосъстояние,"E аз явно съм от онази малка част от хората, които виждат безсмисленото разхищение на златото за производството на дрънкулки. Златото е отличен проводник на топлина и електричество и е идеален материал за машини, а диамантът например е идеален за режещи накрайници и инструменти.