Борбата на баща, копнеещ да прегърне децата си

От години Асен има хепатит С и се страхува да не ги зарази
30 апр 2015 09:06,
11
Борбата на баща, копнеещ да прегърне децата си
Снимка: Reuters, архив

"От 2012 г. до днес не съм целувал двете си малки дъщери на 6 и 7 години. Нито съм ги прегръщал като баща. Защото съм с хепатит С. Знам, че няма как да им навредя, тъй като болестта се предава по кръвен път, но съм Тома Неверни. Ето затова заразата ме срина не само физически, защото не знам дали днес щеше да ме има, но и психически..."

Това разказва пред "Труд" Асен от София, на 34 години, успял българин, мениджър на голяма компания.

Той е един от пациентите с хепатит С, при които вирусът е довел до много напреднало заболяване на черния дроб - т.нар. фиброза. Но най-страшното е, че нито една от покриваните в момента от здравната каса терапии не му помага. Просто няма ефект. Не могат да убият инфекцията, унищожаваща черния му дроб.

"Съвсем случайно научих, че съм заразен с хепатит С, след като дарих кръв за операцията на мой роднина преди 3 години. В първите дни не вярвах, тъй като знам, че болестта масово се среща при наркомани и при хора с татуировки. Т.е. при друга категория българи. Затова се подложих на втори тест. Но и той потвърди резултатите", започва разказа си Асен.

Младият мъж влиза в интернет, за да прочете за заболяването. "Разбрах, че преминава с цироза, асцит и много други шокиращи поражения", допълни Асен. Той започва лечението си при д-р Радин Цонев през 2013 г. и днес за него специалистът е като Господ. Защото спасява живота му 2 години по-късно с нова терапия.

Докторът анализира степента на увреждането и установява, че заразяването на Асен е станало преди около 10-15 г. Тогава младият мъж се подложил на продължителни и инвазивни стоматологични процедури - поставят му коронки и фасети.

Назначава стандартната терапия с интерферон и още един медикамент. "Повярвайте ми за всичките ми 34 години не съм изпитал по-ужасно нещо! Аз съм 2 метра мъж и бях 130 килограма, а в момента съм 103 кг. Издържам на какво ли не, но не и тогава. Вземах интерферона в петък вечерта, а в сряда не бях човек. Не можех да стоя на краката си, повръщах, постоянно ми беше студено, тресеше ме. Имаше случаи, когато не бях на себе си по 3 дни. Но и това щях да преглътна, стига терапията да беше довела до ефект. Но тя не даде", разказа Асен.

Лечението без резултат продължава 6 месеца. Болестта го съсипва, рухва и започва да си мисли, че няма да види дъщерите си на сватбите им. Начинът му на живот се променя тотално. "Знаете ли, че след като си мия зъбите или след бръснене, почиствам банята след себе си с препарати, които убиват вируса на хепатит С. И от толкова пръскане за две години и половина самата мивка е поразена, гланцът й е паднал", каза Асен.

На 19 февруари тази година обаче Асен тегли от "лотарията" с даряване на живот. Получава безплатно най-новата и безинтерферонова терапия, която напълно в до 97% от случаите лекува хепатит С. Но тя не се плаща от НЗОК. Затова производителят й я дарява.

Като Асен са още 300 българи. Те нямат друг шанс за оцеляване.

Сред тези хора са лекари и сестри, инфектирани с вируса в годините, когато кръвните продукти не бяха така безопасни, пациенти, преживели трансплантация, при които отново се е стигнало до рецидив на инфекцията на хепатит С. Сред фаталната бройка са и българи с чернодробна цироза в напреднал стадий, което значи, че са застрашени от първичен рак на черния дроб, и то в много близко време.

"Ако до края на годината не се помогне на тези 300 българи, някои от тях ще починат. Трябва да намерим решение и да помислим какво ще правим в бъдеще", съобщиха български лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
пациент преди 8 години
@анонимен - хепатит С се предава само по кръвен път, не по полов. Хората с хепатит С правят здрави деца, риск за заразяването им съществува само при раждането заради разкъсванията и кръвта, но и там е само около 5%.А Асен очевидно знае, че не може да зарази децата си с прегръдка... но психиката на болните не винаги се държи рационално...
4
0
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Още по тъжно е че това не е само за Хепатит С! При много болести касата поема най-евтиното и неефективно лечение което по скоро убива пациента отколкото да помага реално. За тези хора единствената надежда е да се включат в експериментална програма (където ако нямаш късмет взимаш плацебо или заместващ препарат) или да се надяват производителят да дари лекарство за тяхното лечение... Т.е те просят живот.
3
2
 
2
 
! Отговори
до Нр.1 преди 8 години
Недей с тази злоба.И ти си човек.....
2
3
 
3
 
! Отговори
bolen преди 8 години
...asene...mnogo sım trognat ot tova koeto si pisal...da bax imal vızmojnosti bix ti pomognal na drago sırce...i az sım başta na dıştera...mnogo me obiça razbira se iaz....gospod da ti pomogne..dano da ozdraveyeş...............istanbul........
1
0
 
14
 
! Отговори
А зъболекарят преди 8 години
Бихте ли публикували името на зъболекаря, при който се е случило? Хигиената в повечето зъболекарски кабинети не е на ниво.